Radivoj Mačković
Učesnici u programu i uvaženi gosti

Svečana akademija – koncert povodom 100 godina od rođenja Radojke Živković održana je u četvrtak 24. avgusta 2023. godine i u Sidneju, i u otadžbini u Kruševcu, baš na datum njenog rođenja.

Učesnici su bili različiti, ali scenario je bio isti, pa su i utisci bili slični: predivno, veličanstveno, „čarapanska muzička čarobnica“, legenda, genije i svi ostali atributi u superlativu.

Sidnejski koncert se odigrao u u lepoj sali Ruskog kluba u centru Stratfilda.

Snežana i Aleksandar Živković

Na početku su bili pozdravljeni počasni gosti: gradonačelnica Stratfilda, gospođa Karen Bensamene i njen zamenik, gospodin Bendžamin Cao, zatim sveštenici srpske pravoslavne crkve, otac Miodrag Perić iz crkve Svetog knez Lazara u Aleksandriji i otac Saša Čolić iz crkve Sveti Sava u Flemingtonu, i naravno, mnogobrojna publika.

Gradonačelnica Bensamene je, kao počasni gost, između ostalog rekla, da je na jutjubu imala prilike da se upozna sa izvođenjima Radojke i Tineta Živkovića, i njihovih naslednika, da je i sama muzički obrazovana i da su to sve razlozi njene odluke da koncertu prisustvuje, posebno znajući o kakvim se umetnicima radi.

Usledio je program gde su pevači i muzičari izvodili, isključivo, pesme i kola koje je Radojka Živković komponovala.

Ono što smo mogli lako da shvatimo je da su njena muzička dela izuzetno raznolika, kontrastna u sadržaju, puna lirskih momenata, prelepih harmonija i stilski uvek lako prepoznatljiva.

Potomci i prijatelji učesnici Svečane akademije

„Čarapanska muzička čarobnica“ je pevala pesme posvećene harmonici, sinovima i unučićima, i samim tim izazvala mnogo emocija u publici, te su se mnogi zaplakali.

U izvedenim kolima se moglo uočiti kako je Tine u svemu s njom bio ravnopravan, što ne čudi, jer on nije bio samo učenik njenog oca Tihomira Tomića, već i u mnogo godina njihovog zajedničkog života i njen učenik.

Učesnici u programu su bili: Marija Stojaković Živković, koja je otpevala pesmu „Mama“ na tekst Branka Miloševića i svirala na violini, dok je Aleksandar Živković izveo pesmu „Beograde, ljubavi mila“, istog pisca teksta i svirao na violončelu.

Voditelj programa Milan Gligorić, već afirmisani pevač u Sidneju otpevao je pesmu „Jedno drugom ljubav dajmo“, a profesor Slobodan Živković „Oči moje kletvom bih vas kleo“ i svirao na klaviru.

Vrlo talentovana pevačica, Dijana Milić je izvela dve pesme, „Dođi mojim ružama“ i pesmu „Sidnejska lepotica“ na tekst Slobodana Živkovića, a izuzetni harmonikaš, vrlo popularan u Sidneju, Dragan Vujadinović je odsvirao s ljubavlju splet Radojkinih kola. Ne manje vrednu i dragocenu ulogu su imali harmonikaš Velibor Todorović i tamburaš Petar Stojkov.

Na kraju je grupno otpevana najpopularnija pesma Radojke Živković „Odakle si sele?“ uz snimak hora „Gledanice“ emitovanog na ekranu i harmonikaša Ratislava Blagojevića, koju je Radojka komponovala 1939.

Svi izvođači su bili na visini svoga zadatka i zato su zasluženo bili burno pozdravljeni od publike.

Uspešni voditelj programa na srpskom i engleskom jeziku, pored Milana, bila je Nina Marković Khaze, koja je sve prisutne osvojila svojom lepom pojavom u narodnoj nošnji, stalnim osmehom i lepim glasom.

Scenario je veoma studiozno i znalački napisala Snežana Živković, a što je doprinelo da ovaj prelepi koncert ostane u nezaboravnom sećanju svima prisutnima, među kojima su bili pored naših ljudi i Rusi, Kinezi, Fidžijanci, Jermeni, Grci, Libanci, Persijanci i drugi.

Dijana Milić izvodi Radojkine pesme

Poslednji snimljen materijal

Inače, pevačica Dijana Milić je sa Radojkom tokom njenog poslednjeg gostovanja po Australiji snimila vrlo lep CD, i to je bio poslednji koji je Radojka uradila u svom životu.

Izvođene Radojkine kompozicije i kola

Ova živa izvođenja na sceni su bila kombinovana sa prikazivanjem na filmskom platnu ranije snimljenih i izabranih izvanrednih izvođenja Radojke i Tineta, pre svega, izuzetno lepih kola, njenih pesama koje je ona izvodila i lično pevala, ili su njene pesme pevali drugi pevači, a ona ih je sa suprugom Milutinom, poznatijim pod nadimkom Tine i pratila na harmonici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here