G. Stojković
Zaštitni znak: Kip majke s detetom

U istočnoj Srbiji, u srcu Gornje Resave, postoji nešto veličanstveno – Resavska pećina, u kojoj možete da zavirite duboko u prošlost i oslušnete vekovnu tišinu. Duh despota Stefana Lazarevića oseća se u svakom kutku opštine Despotovac, koja osim pećine ima još nekoliko bisera, koji se moraju videti bar jednom u životu dok je viteški festival u manastiru Manasija nešto što se mora doživeti.

Resavska pećina, jedna od najlepših i najvećih u Srbiji, duga je 4,5 kilometara i zaštićena kao spomenik prirode prve kategorije. Ulaskom u pećinu ulazi se u istoriju, a šetnja njenim hodnicima dočarava neko vreme neshvatljivo za sadašnjost.

– Stvaranje Resavske pećine je počelo pre velikog ledenog doba hemijskim i mehaničkim radom reke ponornice u krečnjačkoj geološkoj podlozi. Starost pećine procenjena je na oko 80 miliona, a pećinskog nakita na oko 45 miliona godina starosti. Na samom ulazu se nalazi Dvorana sraslih stubova, gde se spajaju stalaktiti i stalagmiti formirajući pećinske stubove, što je prava retkost videti na samom ulazu tako formiran pećinski nakit. Slede Suvi kanjon, Predvorje istorije, Zaleđeni vodopadi, Kristalna, Koncertna, Bobanova i Kepina ili blatna dvorana, svaka sa zanimljivom pričom. Prolaskom kroz Resavsku pećinu doživećete duh prošlih vremena i osetiti mir i spokoj daleke istorije – navodi Ana Bogdanović, direktorka JP Resavska pećina.

Podseća da se bliži 50-godišnjica od prijema prvih posetilaca u resavsku lepoticu (zvanično je otvorena za posetioce 22. aprila 1972.) Jedna od lepših dvorana je Kristalna dvorana u kojoj se mogu videti stalaktiti koji podsećaju na obešeno jagnje i slonovo stopalo. Silaskom u donji nivo, nailazi se na najveću i svakako najlepšu Koncertnu dvoranu gde su se pre 15 godina održavali koncerti klasične muzike za vreme manifestacije Dani srpskog duhovnog preobraženja, koja se već 27 godina održava u Despotovcu. U toj dvorani nalazi se i zaštitni znak pećine – kip majke sa detetom.

– Pećina je božanstvena! Bio sam u nekoliko pećina u SAD-u, ali nijedna ne izgleda ni približno moćno kao Resavska. A tek fenomenalne priče o dvoranama, koje smo čuli od našeg vodiča Ivane, samo su pojačale moje oduševljenje – kaže Nenad Nikodijević (35) iz Solt Lejk Sitija.

On je inače došao u rodnu Srbiju na odmor, a porodični obilazak Resavske pećine poklonio je sestri za rođendan.

Dodaje da su čekali oko pola sata da uđu, jer zbog aktuelne situacije u pećini ne sme da bude više od 30 ljudi u istom vreme.

– Prijatno sam iznenađen odličnom organizovanošću i čistoćom. Zaista je dragulj u svakom pogledu – ističe on.

Nakon obilaska pećine, valja posetiti Despotovac, grad srpskog vladara despota Stefana Lazarevića, jedne od najinteresantnijih ličnosti srpske istorije i jednog od najboljih vitezova, vojskovođa i književnika svoga vremena. Zahvaljujući spomenicima srednjovekovne kulture i muzeja, vratićete se u vreme velikog despota.

Veliki buk: Vodopad visok 25 metara

U ovom kraju, nezaobilazan je manastir Manasija, koji je 1418. podigao despot Stefan, u čiju čast se u podnožju manastirskih zidina održava Međunarodni viteški festival Just out, koji svake godine ima sve više posetilaca.

A priroda ovog kraja… e, ona je tek magična. Izvor Veliko vrelo, vode koje teku na sve strane, svež vazduh, ogromna zelena prostranstva i vodopadi Veliki buk i Prskalo učiniće da na trenutak zaboravite na svakodnevicu i probleme koje ona nosi.

Čobani pronalazači

Resavska pećina se nalazi 20 kilometara od Despotovca u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac. Otkrivena je sasvim slučajno 1962, a pronalazači su, po legendi, bili čobani koji su na Divljakovcu čuvali ovce.

Veliko vrelo

Šest vekova ponosa

Manastir Manasija, jedan od najlepših srpskih manastira simbol je kulture, pismenosti, državnosti i viteštva, centar u kojem je satkana tradicija srednjovekovne Srbije i 600 godina ponosa.

Dečak prvi ušao

Devetogodišnji Boban prvi je ušao u jednu od dvorana te je zato po njemu nazvana. On je inače sin Jovana Petrovića, koji je bio na čelu istraživačkog tima speleologa u Resavskoj pećini. Kako je bio najmanji, istraživači su prvo Bobana užadima spustili u dvoranu.

Onlajn vitezovi

Međunarodni viteški festival Just out Manasija u čijem središtu je priča o despotu Stefanu Lazareviću, tradicionalno okuplja savremene vitezove od Pekinga do Londona, koji, kako kažu organizatori, “hrabrog srca i časne reči vraćaju nadu u izgubljen obraz, poštujući džentlmenski kod”. Jedan od najvećih viteških festivala u Evropi i svetu ove godine je realizovan onlajn od 28. do 30. avgusta tako što su foto i video sadržaji učesnika prikazivani na društvenim mreža (Fejsbuk i Instagram) i sajtu justout.rs.