M. Milanović
Srce je čest motiv: Snežana Savić ne stvara samo na štafelaju

Slikarska svetla Pariza oduvek su privlačila Srbe. Veze naših i francuskih umetnika počele su još u 19 veku, a traju i danas, kada na scenu stupa mlađa generacija koja dolazi posle velikih imena kao što su bili pokojni Ljuba Popović, Vladimir Veličković, Petar Omčikus, Miodrag Dado Đurić i Marko Stupar, pa živa legenda Cile Marinković i drugi velikani srpskog slikarstva.

Među mlađim umetnicima koji danas krče trnovit slikarski put u francuskoj prestonici je i Snežana Savić. Rođena je u Skoplju, odrasla na Kosovu i Metohiji, školovala se u Nišu i Cetinju gde je kao stipendista grada Niša 1997. diplomirala likovnu umetnost.

Priprema slike za dve izložbe

Posle školovanja, tokom 2000-ih godina, Snežana se nastanila u Parizu, gde i danas živi i radi. Svetlosti ovog velegrada su Snežani u srcu, a ona u njima traži ličnu viziju umetnosti koju prenosi na platna, kao simboličnu ekspresiju.

– Zahvalna sam našim velikanima Veličkoviću, Bati Mihailoviću, Petru i Kosi Omčikus, Milošu Šobajiću i drugima koji su nama mlađima otvorili vrata neiscrpne riznice umetnosti u Parizu – ističe Snežana.

Čarolije života, predstavljene na njenim platnima sijaju u simbolima srca i cveća, kao i na manastirskim kupolama, koje umetnica nosi u sećanjima iz detinjstva. Lakoća virtuelnog izraza na platnu, svedenost i čudesan sjaj su ogledalo dečje duše, sačuvane u vremenu ne ostavljajuci gledaoca ravnodušnim.

Na art festivalu u Egiptu

Zahvaljujući poznavanju francuskog jezika i uz pomoc prijatelja, naša umetnica je u Parizu dobila posao u državnoj školi gde je predavala likovnu umetnost, a od opštine veliki stan i atelje, gde i danas zivi i slika.

Kao član Akademije nauka likovnih umetnika Francuske, Snežana je čest gost na festivalima umetnosti ne samo u ovoj zemlji nego i širom sveta. Na tim festivalima predstavlja Srbiju i Francusku, a to je činila u Egiptu, Turskoj, Španiji…

– Trenutno pripremam slike za, nadam se, dve izložbe, prvu u našem Kulturnom centru i drugu u galeriji Pariza.

Sve izložbe i aktivnosti naše slikarke mogu se pratiti na na njenom Instagram profilu S_art_ Paris.

Pokloniće prihod od prodaje slike

Humanitarni rad

Snežana će učestvovati u humanitarnoj akciji prilikom promocije u knjige Aleksandre Stevanović u Smederevskoj Palanci koja koja će se održati 11. novembra u tamošnjem gradskom pozorištu. Najugroženijoj porodici u toj opštini pokloniće prihod od prodaje svoje slike.