Studio MASTER
Sezona tokom cele godine: I leti i zimi moguće kupanje

Ne može se mnogo gradova u Srbiji pohvaliti s jednom, a kamoli s dve lekovite banje, kao što je to slučaj s Kuršumlijom u Topličkom okrugu. Tamo “gazduju” dve carice bogate termomineralnim vodama – Prolom i Lukovska banja, u kojima sezona neprestano traje.

U jedinstvenu ponudu Prolom banje kao zlatne niti utkane su lekovita prolom voda, bujna priroda i veliki broj sunčanih dana. Prolom voda je posebna zbog svojih superiornih balneoloških karakteristika i izrazito visoke alkalnosti (pH 8.8+), čija su se lekovita svojstva pokazala kao izuzetno efikasna u lečenju oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, reumatoloških, gastroenteroloških i kožnih oboljenja.

Prirodno lekovito blato Prolom banje je vulkanskog porekla i spada u visokomineralizovane peloide sa značajnim terapeutskim efektom. Primenjuje se kod hroničnih reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, oštećenja perifernih nerava i krvnih sudova kod šećerne bolesti, polineuropatija, proširenih vena na donjim ekstremitetima i oboljenja kože.

Voda superiornih karakteristika

– Lekovita voda i darovita priroda bili su nadahnuće za izgradnju modernog Wellness centra – 2.000 kvadrata potpunog opuštanja u tri nivoa. Otvoreno-zatvoreni bazeni, slana soba, finska sauna, parno kupatilo i infracrvena kapsula samo su neki od sadržaja koji su gostima hotela na raspolaganju. Vrhunski fizioterapeuti, uz estetske tretmane i opuštajući ambijent, maksimalno aktiviraju sva čula te tako prevencija i lečenje u hotelu “Radan” dobijaju dimenziju odmora i bega od gradskog tempa i stresa – napominju u AD “Planinka” koja “stoji” iza Prolom banje i napominju da su gostima na raspolaganju teretana i soba za zabavu, a za najmlađe igraonice na otvorenom i u zatvorenom.

Devojačke suze

U istoj opštini, pod istim patronatom, nalazi se Lukovska banja čije je dane najvećeg procvata obeležila vladavina kralja Milutina.

– Kralj Milutin se ženio pet puta, a najveći pečat je ostavio brak sa daleko mlađom princezom Simonidom (on je imao 45, a ona samo pet godina), po kojoj je jedan od izvora Lukovske banje dobio naziv Devojačke suze. Legenda kaže da se Simonida na ovom mestu često zaustavljala i plakala nad svojom sudbinom. Prema predanju, kralj Milutin je na ovim prostorima posedovao letnjikovac, nadgledao rudne kopove i lovio. Zbog toga, Lukovskoj banji pripisuju epitet “kraljevska” banja – navode u AD Planinka.

Smeštena na padinama Kopaonika, na 681 m nadmorske visine, Lukovska banja je najviša
u Srbiji. Njena dragocenost leži u 37 termomineralnih izvora, a temperature vode su od 28 do 68 stepeni. Ove lekovite vode, zahvaljujući svom hemijskom sastavu, efikasne su u lečenju reumatizma, osteoporoze i osteopenije i stanja posle preloma i povreda kostiju.

Lukovska banja je idealno mesto i za zdrave ljude i decu jer njeni hoteli imaju wellness centre čiji sadržaji doprinose uživanju, dok lekoviti faktori pozitivno preventivno utiču na imunitet. Lukovska banja je jedina u Srbiji koja poseduje dejstvo sva četiri prirodna faktora: vode, klime, blata i gasa zahvaljujući čemu poseduje prirodni klimatorijum. To je
prostor na kome se nalazi veliki broj izvora termalne vode, različitog sastava i temperature,
gde se primenjuju prirodne inhalacije. Inhalatorijum na otvorenom blagotvorno utiče na respiratorne puteve, dijabetes i povećani nivo masnoća u krvi. U banji postoje i dva kupatila namenjena toplim kupkama (Milutinovo i Šljivak).

Kako smo već napisali, obe banje su na teritoriji opštine Kuršumlija, kolevke srpske istorije. Tamo je Stefan Nemanja podigao prve zadužbine, između 1159. i 1166, manastir Svetog Nikole i crkvu Presvete Bogorodice.

Mesto čuda

“Krije” se tamo i neolitski Pločnik, bogato nalazište staro 7.500 godina, kada su na ovom lokalitetu postojale prve topionice bakra na svetu.

U Kuršumliji se i čuda dešavaju. Njena mistična Radan planina čuva Đavolju varoš i
legendu o skamenjenim svatovima i “vražjim poslovima”, a krije i tajnu gravitacione anomalije zbog koje voda teče uzbrdo.

Đavolja varoš

– Bilo da dolazite na lečenje, odmor ili na opuštanje u prirodi, boravak možete upotpuniti
wellness tretmanima, opuštanjem u zatvorenom i otvorenim bazenima kao i izletima do atrakcija Topličkog okruga. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, šetnje stazama zdravlja i degustacija lokalnih specijaliteta, isprepleteni raskošnom prirodom Kopaonika, zaista vraćaju balans vašeg uma i organizma. Autentične specijalitete ovog kraja (jagnjetina i teletina ispod saća, pita rednica, domaći kolači) posetioci mogu da isprobaju u etno restoranima koji postoje u obe banje. Unikatnosti ponude doprinosi i nepasterizovano prolom pivo, dostupno u svetloj i tamnoj varijanti. Dobrodošli – pozivaju iz AD “Planinka”.

Temperatura vode do 44°C

Virovi u Lukovskoj banji predstavljaju male bazene za lokalnu hidro-balneo i peloido terapiju. U ovim bazenima, u narodu prozvanim “Virovi” ili “Vidarice”, dolazi do spontanog izviranja termomineralne vode čija temperatura se kreće od 33 do 44 stepeni Celzijusa. “Virovi” se uglavnom koriste za lokalne kupke perifernih zglobova (stopala, kolena, šake i laktovi). U Lukovskoj banji se nalazi i naizgled obična kamena kuća, koja je ipak posebna. To je kupatilo kralja Milutina u kojem se primenjuju balneo-terapijske kupke u termomineralno ugljeno-kiseloj i sumporovitoj vodi natrijum-kalcijum-magnezijum hidrokarbonatnog tipa, temperature 42 do 44°C.

Čari toplog bazena

Nezavisno od spoljne temperature, gostima Lukovske banje je uvek na raspolaganju kupanje u zatvorenim i u bazenima na otvorenom. Zahvaljujući temperaturi vode u bazenima, koja iznosi  33-35 stepeni, gosti mogu osetiti čari tople kupke okruženi snežnim pokrivačem zimi, ili svežim, večernjim planinskim vazduhom tokom proleća.

Delivode

Prkos gravitaciji

Jedno od čuda ovog kraja su Delivode u selu Ivanje gde se usred šume potoci neobjašnjivo dele na dva toka, sastaju, pa opet dele u potočiće da bi se stiglo do tajanstvene Uzbrdne nizbrdice. Tamo postoji antigravitacioni fenomen – voda teče uzbrdo ako se prolije na put, a i otkočeno vozilo samo kreće… uzbrdo!? Nauka nema objašnjenje za ovo.

Uživanje za celu porodicu

Kako stići

Koordinate: 43°02’10” SGŠ; 21°24’03” IGD (Prolom banja); 43°9’58.67″ SGŠ; 21°2’17.83″ IGD (Lukovska banja)
Kuršumlija – aerodromi: “Konstantin Veliki” (Niš) 65 km, “Nikola Tesla” (Beograd) 277 km
Beograd – Kuršumlija 261 km
Kuršumlija -Lukovska banja 36 km / Prolom banja 23 km / Đavolja varoš 27 km
Centar Prolom banje – Crkva Lazarica – 2,5 km, Pločnik 28 km
Lukovska banja – crkve: Svetog Đorđa 0.9 km / Svetog Mine 6 km

Crkva Perobraženja Gospodnjeg u Prolom banji

Simbol stradanja

Od Prolom banje, pešačkim mostom se stiže do vidikovca na kojem se nalazi Crkva Preobraženja Gospodnjeg, izgrađena 2013. Ispod crkve stiže se do etno-krčme, a dalje stazom do crkve Lazarice. Podignuta 1890, a posvećena knezu Lazaru, Lazarica krije fenomen. U njenoj porti raste šest šljiva, čija se stabla uvijaju uvek u istom smeru, po legendi, ka Kosovu prateći vojnike koji su se ovde pričestili pred boj 1389. Po drugoj priči, šljive se uvijaju od žalosti za knezom Lazarom i srpskim vojnicima te simbolizuju stradanja srpske vojske. Na zahtev kneginje Milice, mošti kneza Lazara su najpre donete u ovu crkvu. Prema legendi, tu je odlučila i da se zamonaši.

Mesto gde žive đavo i bog

Istinsko čudo prirode i kandidata za jedno od sedam svetskih čuda, Đavolju Varoš čine dva retka prirodna fenomena: 202 zemljane figure sa kamenim kapama na vrhu i dva izvora jako kisele vode (“Đavolja voda” i “Crveno vrelo”) s visokom mineralizacijom. Još kad tu vidite malu Crkvu Svete Petke, shvatite da na ovom mestu “žive” i đavo i bog. Legenda kaže da su meštani hteli da ožene brata i sestru, nakon što su popili vodu koju je đavo pomutio i tako zaboravili na rodbinske odnose (otud Đavolja varoš). Pojavila se tada vila koja je okamenila svatove (njih 202) i tako sprečila greh.

Po drugoj priči, zemljane figure su okamenjeni đavoli koje su neki ljudi nosili na leđima, donoseći im zlo, a kojih su se otarasili prenoćivši pored Crkve Svete Petke. Nauka, pak, kaže da su figure nastale usled dugotrajnog uticaja vetra, kiše i bujica na zemljište, zbog čega se i dalje “rađaju” novi “svatovi”. Ostaje nejasno kako krhke glinene figure na “glavama” drže”kape” od nekoliko tona.

Spas za reumu i pluća

Prirodni inhalatorijum je uz samu obalu reke. Obuhvata veći broj okamenjenih cevi kroz koje izlazi termomineralna voda i sliva se u fontanu. Vazduh oko ove fontane visoko je zasićen vodonik-sulfidom, gasom prepoznatljivim po neprijatnom mirisu. Sumpor iz vodonik-sulfida se udisanjem veoma dobro resorbuje, te putem krvi dospeva do svih ćelija u organizmu. Posebno se preporučuje obolelima od reumatskih bolesti, hronične opstruktivne bolesti pluća (astma, bronhitis, emfizem), šećerne bolesti (dijabetes) i povećanih masnoća u krvi. Preporučuje se i zdravim osobama i deci radi popravljanja opšteg stanja organizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here