Top press
Plodovi iz srpske Toskane

Obraše se vinogradi dole kraj Topole, a od sočnih plodova vinove loze spremljeno je najlepše božansko piće. Baš u najboljem vinu i grožđu tri dana su uživali posetioci 58. oplenačke berbe, privredno-turističke manifestacije, koja se prema višedecenijskoj tradiciji održava u srpskoj Toskani, varošici podno Oplenca, ali ovog puta uz pridržavanje epidemioloških mera.

Ni kiša koja je padala sve vreme Vašara u Topoli, kako ga je nekada nazvao i opevao pesnik Dobrica Erić, nije previše uticala na raspoloženje izlagača i gostiju.

Srce manifestacije – Vinska ulica u koju se, kao što se vino uliva u kace i burad, ulivaju male uličice, bilo je ispunjeno do poslednjeg izložbenog mesta. Vinari i voćari su nudili ono zbog čega ova svetkovina i postoji – širu, mlado vino tek otočeno, slatko i opojno, stara božanska pića od raznih sorti grožđa sa prepoznatljivim ukusima… Bilo je tu i rakija za svačiji ukus, ali su ljubitelji “domaće”, prema onome što se moglo videti, najviše isprobavali i kupovali lozovaču, jabukovaču, dunjevaču, kajsijevaču…

Zanimljiv slogan: Zlatimir Tanasijević

Degustirajući vina i rakije na nekom od 250 štandova, posetioci su iz sata u sat bivali sve raspoloženiji, pa su možda i zbog toga mnogi zaboravili na kišu i prohladno vreme.

Vinogradar iz okoline Topole Zlatimir Tanasijević ima devizu: “Više vina, manje bensedina”, a to pojašnjava rečima da jednu čašu ovog pića dnevno preporučuju čak i najbolji svetski lekari. Istina, mnogi su na brojnim štandovima probali i više od jedne čaše vina, ali tako je oduvek otkada se održava Oplenačka berba.

Grozdovi kao iz bajke

U okviru tradicionalne trodnevne svetkovine održano je niz manifestacija u kojima je učestvovalo oko 2.500 učesnika. Osim svojevrsne izložbe grožđa, vina i voća u Vinskoj ulici, uporedo se održavalo i međunarodno ocenjivanje vina i rakija, Sabor narodnog stvaralaštva, koncerti Dejana Petrovića i orkestra Big bend, Amadeus benda, Etno-muzikološka radionica za tradicionalno pevanje, kao i pevanje “iz vika”… Tu su i susreti mladih pevačkih grupa Srbije, koncert KUD Oplenac i još mnogo sadržaja, a neki od njih su održani i u Kraljevom podrumu podno Oplenca, u kojem je, i pored brojnih burnih istorijskih događaja, sačuvano i nekoliko buteljki vina koje potiču još iz tridesetih godina prošlog veka.

Posle tri dana uspešne svetkovine u čast grožđa i vina, vinari su zatvorili šajtove na buradima, pa će mlado božansko piće do sledeće godine sazreti, a staro u kojem je, kako kažu, istina, biti još starije i kvalitetnije ako dotad, kao što se to dešavalo i ranije, ne završi na nekom od evropskih kraljevskih dvorova, jer ovaj nektar iz srpske Toskane to i zaslužuje.

Šetnja Vinskom ulicom

Šumadijska jaja najbolja

Brojnim programskim sadržajima Oplenačke berbe od ove godine pridružila se i kulinarska manifestacija Kraljevski kotlić, takmičenje u pripremanju gulaša. U nadmetanju je učestvovalo desetak ekipa iz oplenačkog kraja, Kragujevca i Rudnika. Prema oceni žirija, najbolji gulaš na prvom takmičenju pripremila je ekipa Šumadijska jaja iz Kragujevca.

Nagrađen: Zoran Novaković

Da pucate od zdravlja

Oplenačku berbu otvorila je sekretarka Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović, ističući da je srpsko selo oduvek hranilo i branilo Srbiju.

– Nekada se ovde, kažu, pucalo iz topa da se označi početak Oplenačke berbe. Za ovu 58. ne možemo da pucamo iz topa, ali neka bog da da pucate od zdravlja, sreće, napretka, berićeta! Da živi srpsko selo, da živi Srbija, Šumadija, to je želja svih nas iz Ministarstva. Imate našu podršku i naša je obaveza da negujemo selo jer je ono hranilo i branilo Srbiju, a u modernim vremenima biće i utočište – poručila je Petrovićeva.