pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rusija je pokazala čitavom svetu koliko je ekonomski otporna i sposobna da se odupre spoljnom sankcionom pritisku, proizlazi iz nove Strategije nacionalne bezbednosti Rusije. Istovremeno u dokumentu se upozorava da destruktivne snage u Rusiji i inostranstvu pokušavaju da iskoriste objektivne poteškoće u zemlji da bi destabilizovale situaciju.

„Rusija je pred čitavim svetom pokazala ekonomsku otpornost i sposobnost da se suprotstavi spoljnom sankcionom pritisku“, navodi se u dokumentu uz napomenu da se nastavlja rad na smanjenju zavisnosti od uvoza u ključnim oblastima.
U tom kontekstu naglašava se da je povećan nivo prehrambene i energetske bezbednosti.

Ranije danas ruski lider Vladimir Putin potpisao je dekret čime se usvaja nova Strategija nacionalne bezbednosti Ruske Federacije.

U dokumentu u kojem se ističe da je informaciona bezbednost jedan od prioriteta, navedeno je i da se vojske čitavog niza zemalja obučavaju za to da onesposobe ključne objekte informacione infrastrukture u Rusiji.

„Oružane snage tih država pripremaju aktivnosti čiji je cilj da se onesposobe objekti informacione infrastrukture od ključnog značaja u Rusiji“, navodi se u dokumentu.

Takođe, aktivira se delatnost inostranih specijalnih službi s ciljem sprovođenja obaveštajnih i drugih operacija u ruskom informativnom prostoru.

U celini uzev, brz razvoj informativno-komunikativnih tehnologija praćen je povećanjem verovatnoće pojave pretnji po bezbednost građana, društva i države, navodi se u dokumentu.

Upozorava se da aktivnost stranih obaveštajnih službi ne jenjava, a u cilju destabilizacije društveno-političke situacije u Rusiji šire se nepouzdane informacije, kao na primer lažna saopštenja o opasnosti od terorističkih napada, a na internetu se plasiraju materijali terorističkih i ekstremističkih organizacija, pozivi za masovne demonstracije i drugo.

Glavna meta destruktivnog delovanja su mladi, navodi se u Strategiji.

Delovanje NATO

Razvijanje mogućnosti za primenu nuklearnog oružja od strane NATO jača vojnu pretnju prema Rusiji, istaknuto je u Strategiji.

„Jačanju vojnih opasnosti i pretnji prema Rusiji doprinose pokušaji pritisaka i delovanje silom protiv Rusije, njenih saveznika i partnera, uvećanje vojne infrastrukture NATO u blizini ruskih granica, aktiviranje obaveštajne delatnosti, razvijanje mogućnosti primene nuklearnog oružja i velikih vojnih jedinica protiv Rusije“, ističe se u Strategiji.

Spoljnopolitički prioriteti i kulturni suverenitet

Takođe je navedeno da je razvoj strateške saradnje sa Kinom i Indijom na listi spoljnopolitičkih prioriteta.

Ukazuje se da informaciono-psihološke diverzije i „vesternizacija“ kulture jačaju pretnju od gubitka kulturnog suvereniteta, kao i da su sve češći pokušaji falsifikovanja ruske i svetske istorije, izvrtanja istorijske pravde i uništavanja istorijskog sećanja.

Pored toga oni koji nemaju dobre namere prema Rusiji raspiruju međunacionalne i međuverske konflikte i pokušavaju da oslabe državotvorni narod.

U dokumentu se govori i o ekonomskoj bezbednosti Rusije i navodi da je jedan od načina da se to osigura – proizvodnja domaćih vakcina.

Još jedan važan korak u Strategiji se navodi i smanjenje upotrebe dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here