pixabay.com

Skoro dvostruko više Australijanaca veruje da bi savezna vlada trebalo da pozicionira zemlju kao srednju silu u Aziji, nego oni koji kažu da bi trebalo da bude saveznik SAD, pokazuje najnovija anketa lista „Gardijan”, u kojoj je učestvovalo 1.126 ispitanika.

Ovakav stav javnog mnjenja kosi se sa politikom aktuelne laburističke vlade, a podržava stav koji zastupa bivši premijer Australije Pol Kiting, koji se prošle sedmice i sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova, prilikom zvanične posete Vang Jia Australiji.

Rezultati ankete takođe pokazuju da dvostruko više Australijanaca podržava miošljenje da Izraela treba da se povuče iz Gaze (37 odsto), nego što veruje da je opravdano da nastavi svoju vojnu akciju (18 odsto).

Anketa je sprovedena u vreme dok je Melburn bio domaćin liderima Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), sastanka koji je pokrenuo debate o tome da li se Australija previše usko pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u suprotstavljanju Kini, pre svega kroz kupovinu podmornica na nuklearni pogon u sklopu sporazuma AUKUS sa SAD i Velikom Britanijom.

Na pitanje kakva bi trebalo da bude uloga Australije na globalnoj sceni, 38 odsto anketiranih je reklo da bi to trebalo da bude „nezavisna srednja sila sa uticajem u azijsko-pacifičkom regionu“, što je stav koji se često povezuje s Kitingom, koji je 1995. rekao da Australija mora da pronađe sigurnost u Aziji, a ne izvan nje.

Tek svaki peti ispatanik (20%) rekao je da bi Australija trebalo da bude „prvenstveno saveznik SAD”. Jedna četvrtina (25%) izjavila je da bi trebalo da „učini sve da se ne bavi svetskim poslovima“, a 17 posto ljudi nije bilo sigurno.

U anketi, dve trećine (67%) Australijanaca reklo je da je odnos sa Kinom „kompleksan“ i da se njime treba „baviti“, 20 odsto je reklo da je to „pretnja s kojom se treba suočiti“, a 13 odsto ih je opisalo kao „pozitivnu priliku koju treba iskoristiti.”

Većina ispitanika izrazila je zabrinutost zbog stvarnih i mogućih događaja, uključujući: proširenje Kine na Južno kinesko more i Tajvan (65%), izraelska vojna akcija u Gazi (63%), pobeda Donald Tramp na izborima u SAD 2024 (57%) i smrt glavnog političkog rivala ruskog predsednika Vladimira Putina, Alekseja Navaljnog (56%).

Najveći procenat ispitanika složio se da je globalna nestabilnost učinila trgovinu skupljom (68%) i potkopala napore za rešavanje globalnih problema, uključujući klimatske promene (57%). Nešto manje od polovine reklo je da globalna nestabilnost ima negativan uticaj na njihovo sopstveno blagostanje (46%).

Na pitanje o izraelskoj vojnoj akciji u Gazi, samo 18% je podržalo njen nastavak, 20% je reklo da bi Izrael trebalo da pristane na privremeni prekid vatre, 37% je reklo da bi Izrael trebalo da se povuče „trajno“, a 24% nije sigurno.

Ispitanici starosti od 18 do 34 godine češće će reći da bi Izrael trebalo da se povuče zauvek (44%) u toj starosnoj grupi, a nastavak vojne akcije podržava samo 13%.

Narod više veruje laburistima

Uprkos neslaganju većine s politikom vlade, najveći procenat (34%) Australijanaca daje prednost Laburističkoj stranci da upravlja državom, dok podršku Koalicija daje 29 odsto ispitanika. Najviše anketiranih, njih 38 odsto, reklo je da nema razlike između dve najveće australijske partije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here