EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
Vladimir Putin

Neprijatna pitanja novinara upućena Džozefu Bajdenu i Vladimiru Putinu, molbe novinarima da prestanu da zapitkuju, izbegavanje odgovora… Tako je izgledalo obraćanje medijima.

Putin i Bajden sastali su se juče u Ženevi. Ruski predsednik je pred početak samita izjavio da u odnosima dve zemlje ima mnogo pitanja. Ipak, mnogo pitanja imali su i novinari i to nakon završenog sastanka. Čini se da ni Vladimir Putin ni Džo Bajden nisu bili oduševljeni takvom situacijom.

Tokom Putinove samostalne konferencije za novinare nakon “istorijskog” sastanka, novinarka ABC Njuza Rejčel Skot “suočila” s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – i zbog njegovog pritiska na političke protivnike.

– Spisak vaših političkih protivnika koji su mrtvi, pritvoreni ili u zatvoru dugačak je i sada ste sprečili bilo koga ko podržava (ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog) da se kandiduje za tu funkciju – rekla je Skot, a zatim upitala:

– Dakle, moje pitanje je, gospodine predsedniče, čega se toliko bojite?.

Iako je predsednik Putin pokušao da izbegne direktan odgovor na ovo pitanje, navodeći da je organizacija koju je osnovao Aleksej Navaljni ekstremistička, kao i pozivanjem na proteste “Black Lives Matter” istučući da je u SAD-u bilo “nereda” i “razaranja, Rejčel SKot bila je odlučna da dobije odgovor.

Ona je odbila Putinovo “izmicanje”, otvoreno poručivši ruskom lideru: “Niste odgovorili na moje pitanje, gospodine”.

Kako je dalje navela, Putinovi politički protivnici su mrtvi, u zatvoru, ili otrovani. Upitala je da li to šalje to poruku da Putin ne želi poštenu političku borbu.

Putin se zatim pozvao na napad na američki Kapitol 6. januara, izjednačavajući uhapšene demonstrante i Putinove političke protivnike zatvorene u Rusiji.

– Što se tiče toga ko koga ubija i koga baca u zatvor, ljudi su u Kongres SAD-a dolazili s političkim zahtevima. Preti im zatvorska kazna do 20, možda i 25 godina – rekao je Putin.

Putin je dodao da su oni nazvanim domaćim teroristima i da su optuženi za niz drugih zločina.

Sa druge strane, smerički predsednik Džo Bajden bio je oštar prema novinarima uoči poletanja njegovog aviona iz Ženeve. Na pritiske da odgovori šta je postigao tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Bajden je prebacio novinarima da nikada nisu postavili neko pozitivno pitanje.

Kako je istakao američki predsednik – izgleda treba imati “negativan stav” da biste bili novinar.

Ipak, ni njemu nije pošlo za rukom da odvrati novinare od instistiranja na odgovoru, pa je nakraju odgovorio kratim “videćemo”.

Iako su iz Bajdenovog tima zamolili novinare da prestanu da zapitkuju predsednika, Bajden je nastavio i izvinio se što je bio “kratak i mudar”, a zatim novinare nazvao “najsjajnijim ljudima u zemlji”.

1 COMMENT

  1. Шта је то Путин покушао да избеге? Да лу стварно мислите да га је збунило питање новинарке? Прилично неозбиљно питање, а као веома “провокативно” и још “оштроумно”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here