EPA/Valdrin Xhemaj
Agim Čeku

Bivši kosovski premijer Agim Čeku oslobođen je u postupku koji je protiv njega vođen u slučaju poznatom kao “Veterani”. Nakon suđenja Čeku je izjavio da je oslobađajuća presuda protiv njega i ostalih optuženih pravična i očekivana, prenosi Gazeta Ekspres.

Čeku je rekao da je od početka postupka tvrdio da je nevin.

– Tokom celog postupka, od početka, osećao sam se nevino, to smo dokazali tokom ovog procesa i bila je to poštena i očekivana odluka – rekao je Čeku posle objavljivanja presude.

Čeku je zajedno sa bivšim ministrom odbrane Rustemom Berišom, poslanikom Škumbinom Demaljijajem, Nuredinom Ljuštakuom, Sadikom Haljitjahanom, Keljeom Gašijem, Šukri Bujom, Ahmetom Dakuom, Faikom Fazljiuom, Smajljom Eljezajem, Fadiljom Šurdhajem i Džavitom Jašarijem pušten iz zatvora.

Presudu je objavio predsedavajući sudija, sudija Nuše Kuka-Mekaj.

Prema optužnici koju je pripremio bivši specijalni tužilac Eljez Bljakaj, umešane osobe se terete da su od 2011. do 2017. godine, delujući kao članovi Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa nacionalnog mučenika, invalida, veterana, člana i internirani u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, koristili su svoju službenu dužnost i ovlašćenja, namerno prelazeći svoje nadležnosti i neispunjavajući svoje službene dužnosti, kako bi bespravno, u kontinuitetu, na štetu budžeta koristili drugim licima Republike Kosovo.

Ovom optužnicom obuhvaćeno je 12 osoba koje se terete za krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Prema Specijalnom tužilaštvu Kosova, iz do sada pruženih dokaza dokazano je da je od nelegalnih isplata za veterane OVK, kosovski budžet oštećen u iznosu od 68,153,533.14 evra.

Dok se optužnicom podnetom sudu 7. decembra 2018. godine tvrdi da je budžet Kosova oštećen u iznosu od 88.769.217,04 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here