EPA/VASSIL DONEV
Agim Čeku

Novinar Milivoje Mihajlović izjavio je da jedan deo kosovskih analitičara smatra da je Agim Čeku prvi koji je “pušten niz vozdu” od strane Hašima Tačija.

– Agim Čeku je bio oficir JNA, pa je prešao na stranu OVK. Bio je hapšen četiri ili pet puta, čak jednom u Kolumbiji po poternici Interpola, uvek je pušten, bio je na neki način miljenik jednog dela međunarodne zajednice – podsetio je Mihajlović.

Govoreći o Specijalnom tužilaštvu u Hagu, Mihajlović kaže da je više puta do sada rad suda dovođen u pitanje.

– Bilo je nekoliko pokušaja da se na neki način destabilizuje sud, da se kompromituje, poslednji pokušaj se desio nedavno kada su u udruženje veterana stizali neki paketi. Ono što je efekat te sabotaže suda je da je u kosovskoj javnosti ugled tog suda rapidno i brzo pao – kaže Mihajlović, dodajući da je sledeća šteta da su zastrašeni svedoci.

Mišljenja je da šteta nije nenadoknadiva.

– Jeste to opasan proces zastrašivanja svedoka, još opasniji je bio kada je Ramuš Haradinaj odgovarao pred Hagom, kad se povuklo 30 svedoka, nalaženi su ubijeni u parku. Meni se čini da je ovo akcija samog vrha OVK, odnosno akcija samog vrha kosovskih vlasti, čini mi se da je pokušaj zastrašivanja svedoka i diskreditacija suda već viđen potez – kaže Mihajlović.

Svega smo se, kaže on, nagledali kada su u pitanju ta suđenja.

– Tači je inače čovek koji prema potrebama govori o svojoj ulozi u ratu. Kada govori za kosovsku javnost, on je bio heroj, borio se, a pred međunarodnom javnošću je bio daleko od rata – kaže Mihajlović.

Dodaje da se nada da “taj sud vode profesionalci”.

– Dvadeset godina se čeka na neku pravdu, ti procesi koji su zaista veliki zločini, nikad nisu imali sudski epilog kojim bi se dostigla pravda – kaže Mihajlović.

“Trampov potez pomerio dijalog s mrtve tačke”

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Mihajlović je mišljenja da je Hoti čovek koji dolazi na pregovore, a pre toga se konsultuje s Tačijem.

– Još uvek je Tači čovek koji vuče sve konce na Kosovu, meni se čini da je u nedostatku ozbiljnijih pregovora, Trampov potez pomerio dijalog sa mrtve tačke. Čini mi se da Brisel nije u stanju da prati taj zamajac koji je krenuo iz Vašingtona, ma koliko on bio propagandni, odnosno medijskog tipa. Važno je da Bela kuća pokazuje interesovanje za probleme na Balkanu, ma koliko to bilo u funkciji predizborne kampanje Donalda Trampa -kaže Mihajlović.

Suština nastavka dijaloga Beograda i Prištine je, kaže Mihajlović, da se poštuje ono što je dogovoreno u prethodnim etapama, a “tu spada i ZSO”.

– Bojim se da ćemo još dugo čekati da neko u Prištini donese odluku i kaže ‘mi ćemo poštovati to što smo potpisali i dogovorili, a to je ZSO’ – zaključuje Mihajlović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here