EPA/Toms Kalnins

Odnosi Srbije i Alijanse su sjajni, ocenio je danas šef stalne delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz sumirajući izlaganja u uvodnom delu na otvaranju trodnevnog seminara “Rouz Rot”.

Na skupu su pored predsednice vlade i predsednika parlamnta Ane Brnabić i Ivice Dačića govorili predsednik Parlamentarne skupštine NATO Džerald Konoli i zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirče Geana.

NATO je danas “mnogo snažnije posvećen regionu nego ikada ranije”, naveli su Konoli i Geana, koji su se putem video linka obratili učesnicima skupa u Domu Narodne Skupštine, a među kojima su bili parlamentarci iz Luksemburga, Švajcarske, Norveške, Turske, regiona, zemalja nastalih raspadom SSR.

Oni su naveli i da je doprinos Srbije u regionalnoj stabilnosti ali i trasnaltantskoj bezbednosti značajan, te da je Srbija važan i pouzdan partner.

Konoli je podsetio da je Srbija aktivan član u održavanju seminara Rouz Rot, što je ocenio kao veoma bitno za napuštanje predrasuda, a u cilju jačanja međusobnog razumevanja.

Podsetio je na globalne opasnosti i činjenicu da je američki Kongres bio napadnut 6. januara što dodatno pokazuje značaj organizovanja i čuvanja demokratskih vrdnosti.

– Moramo da se zbijemo u borbi protiv izazova koji žele da naruše demokratske vrednosti i veru u institucije – rekao je Konoli, koji je, kako je podsetio Šormaz, bio i šef kabineta predsedsednika Džozefa Bajdena.

– Naše demokratije jače su kada učimo iz uzajamnog iskustva – dodao je Konoli i naglasio da Alijansa planira da napravi Centar za demokratsku otpornost.

I Konoli i Gena naglasili su da su bezbednost i stabilnost regiona od velikog značaja za evroatlantsku stablinlost, kao što je to normalizacija odnosa Beorada i Prištine i situacija u BiH.

Želimo da odigramo važnu ulogu u tom cilju zajedno sa parlamentima iz regiona, rekao je Konoli.

Zamenik generalnog seketara NATO Jensa Stoltenberga naglasio da je partnerstvo Srbije sa Alijansom dobro za njene građane, za stabilnost u regionu i za širu transatlantsku bezbednost, kao i da se ove jeseni obeležava poseban jubilej, 15. godina učešća Srbije u Partnerstvu za mir.

– Znam da možemo da računamo na stalnu podršku Srbije, verujem da ćemo imati konstruktivno partnerstvo i u narednih 15 godina. Možete da računate na nas – kazao je on i dodao da će NATO nastaviti da se bori protiv nestabilnosti i terorizma i da produbljuje odnose sa drugim zemljama koje sa njima dele zajedničku viziju i demokratske vrednosti.

Geana je naveo da su Srbija i NATO poslednjih godina “produbili i ojačali partnerstvo” i dodao da Alijansa podržava reforme srpskih bezbednosnih snaga i institucija.

On je podsetio da Srbija i Alijansa rade zajedno u raznim oblastima, od brobe protiv terorizma do energetske bezbednosti, ali i na unapređenju i planiranju aktivnosti u slučajevima vanrednih situacija.

– Nastavljamo da podržavamo napore na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, želimo da se izgradi trajan mir koji bi garantovao prosperitetniju budućnost za sve – rekao je.

I Konoli i Geana naveli su da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna i dodao da je partnerstvo sa Alijansom sve važnije u svetlu globalnih, opasnih izazova i s obzirom da se menja globalna ravnoteža moći.

Podsetio je na brojne izazove kao što su sajber napadi, terorističke pretnje, klimatske promene i naglasio da niko nema luksuz da odlučuje i bira na koji će se izazov reagovati.

– Moramo reagovati na sve, zato su lideri NATO letos doneli hrabre odluke kako bismo se zajedno suočili sa teškim problemima – rekao je on.

Seminar koji PS NATO održava već tri decenije, a četvrti put u Beogradu, bio je prilika da Dačić i Brnabić ukažu na značaj vojne neutralnosti Srbije kao i saradnje sa Alijansom, između ostalog i na polju očuvanja mira I stablnosti u region, a posebno na KiM.

– Kao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-savezu, tako ni NATO nema neki “tajni plan da nas učlani”, kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO – rekao je Dačić i ocenio da je članstvo u Partnerstvu za mir optimalan okvir za saradnju.

Brnabić je podsetila da je Srbija u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata, a da je posebno zadovoljna implementacijom projekta usmeren na novu generaciju baterija zasnovanih na ugljeniku, a ne na litijum.

Ponovila je da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak za svaku zemlju ali i za čitav regiona u celini.

– Bilo kakva nestabilnost u bilo kom delu, utiču na čitav region – rekla je predsednica Vlade Srbije i dodala da Srbija poštuje svoje susede i da dosledno poštuje pricip nemešanja u unutrašnja pitanja susednih zemalja.

Skup je bio priilika da podseti na značaj inicijative Otvoreni Balkan, kao šansu za region u vidu jačanja infrastrukture i cetiri osnovne slobode gaarntovane u EU i pozvala je sve, uključujući Prištinu, da se pridruže projektu od kojega će imati koristi svi građani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here