Cena (ne)pravde

0

Udruženje roditelja navijača Partizana osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora zbog smrti Brisa Tatona, navijača francuskog Tuluza, uputili su pismo javnosti, a čiji sadržaj objavljuju "Vesti" u svojoj redovnoj rubrici.
"Tuga… Umro je Zdravko Matijević, 49 godina(!), otac nepravedno i bez dokaza osuđenog Bojana Matijevića iz slučaja ‘Taton’. Godinu pre i Zlatko Grković je doživeo istu sudbinu ne dočekavši toliko željenu pravdu za svog sina Ivana, naravno iz istog slučaja ‘Taton’. Uzaludna je bila njihova iscrpljujuća višegodišnja borba za svoju decu i pravdu. Ima nas još mnogo u tom istom slučaju.
Neminovno ćemo i mi jednog dana umreti. Tragedija je što su ovo smrti izazvane očajem i nepravdom kroz koju nas u lakrdijaškom postupku provlače već pet godina. Pet godina laži, vređanja, očaja, neizvesnosti, izneverene nade i osećaja da živimo u pravnoj državi. Kakva je to pravna država u kojoj se dirigovana nepravda ‘šepuri’ toliko dugo vremena, bez ikakvih posledica ili nečije odgovornosti zbog toga! Čak joj se i ugađa. Sad će ona lepo na godišnji odmor, da se osunča, prikupi nove snage i ponovo nastavi iživljavanje na ‘odabrano’ obespravljene, koji za to vreme trunu po zatvorima i nadaju se reakciji države!
Slučaj ‘Bris Taton’ je ‘moralni lakmus’ za mnoge u ovoj državi. ‘Po delima njihovim, poznaćete ih.’ Dela će sve reći. Na ‘običnom malom’ nezaštićenom čoveku jasno se oslikavaju sve namere… dobre, loše, zle! Mi već dugo… predugo čekamo ove prve! Siti smo slatkorečivih obećanja… poput… ‘pravda se vraća u Srbiju’ ili tome slično, o funkcionisanju pravne države. Možda je mi čekamo na pogrešnom mestu, ili je to opet neka selektivna pravda koja ide tajnim putevima gde mi nemamo pristup. Više je nego primetno da smo i medijski ‘stavljeni na led’… ‘daleko bilo’ nije li to neka autocenzura, ili ne dao bog, kakva sugestija!
Neka svako radi svoj posao, kako misli da je najbolje. Mi nećemo i nemamo prava na odustajanje. Imamo izuzetno uzvišene ciljeve… Istina i Pravda! Razum mora pobediti. Svi smo prozvani i pozvani da insistiramo na tome. Tragedije, bolesti, umiranja vrebaju sa svih strana. Nepravda je često uzročnik svemu, mi to znamo. Borićemo se i dalje, pa koliko nas pretekne… nek’ bar ostatak doživi i uvidi da borba nije bila uzaludna!"

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here