pixabay.com

“Cena ruskog gasa za Srbiju, posle dogovora srpskog i ruskog predsednika, nije tržišna, ali je politička, prijateljska i saveznička, ali možda je najbolje reći bratska”, izjavio je ministar bez portfelja i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović.

Predsednici Vučić i Putin dogovorili su se na sastanku u Sočiju da će Srbiji biti isporučen gas po ceni od 270 dolara za 1.000 kubika u narednih šest meseci.

Nenad Popović izjavio je da je cena koju smo dobili četiri puta niža od realne tržišne cene.

– Sigurno da nije tržišna, a sigurno da je politička, prijateljska i saveznička, ali možda je najbolje reći da je bratska cena – smatra Popović.

Dodaje da je cena koju je predsednik Vladimir Putin “učinio Srbiji je cena koja pokazuje kontinuitet njegovog odnosa prema Srbiji, srpskom narodu, pitanju KiM – gde nas bez ikakvih ograničenja jednodušno podržava, kao i teritorijalni integritet i suverenitet RS”.

– Ovim je želeo da pokaže da će i cena za gas, ono što je Srbiji danas zaista najvažnije za budućnost, a pogotovo za ovaj zimski period u najvećoj energetskoj krizi koja se desila u svetu u poslednjih 100 godina, sigurno biti uz Srbiju i dao nam je najbolju cenu gasa – kaže Popović.

Ističe da je odnos dvojice predsednika, Putina i Vučić, najbolji koji smo imali u istoriji srpsko-ruskog odnosa.

“Ovo je znak investitorima”

Nenad Popović rekao je da Rusija ima “interes da Srbija bude snažna i nezavisna”.

– Bićemo nezavisni i snažni ako budemo imali jaku ekonomiju. Argumenti predsednika Vučića doprineli su da nas predsednik Putin snažno podrži ovom cenom gasa. Ovo je znak svim stranim investitorima, politički znak da je Srbija postala politički jaka zemlja u regionu jugoistočne Evrope – navodi Popović.

Šta znače i kada će biti potpisani sporazumi

Dogovoreno je i potpisivanje sa Rusijom deset bilateralnih sporazuma. Popović objašnjava da su Vučić i Putin potvrdili sve te sporazume, kao i da će krajem sledeće nedelje u Moskvi biti potpisani sporazumi u oblasti energetike i infrastrukture, zdravstva i visokih tehnologija.

– Sporazumi su vredni 2,5 milijardi evra – ističe ministar.

Objašnjava da Strateški program saradnje između dve države na pet godina, imamo sa EU i Kinom.

– S ovim strateškim sporazumom stvaramo osnove da povećamo izvoz u Rusiju i da privučemo više investicija iz Rusije, kao što smo radili sa EU – navodi ministar.

Dodaje da se posle potpisivanja sporazuma kreće u njihovu realizaciju.

– Veoma je važno reći za centar za visoku tehnologiju i inovacije (sporazum, prim. aut.) koji potpisujemo sa ‘Rosatomom’. Tu će se proizvoditi najmoderniji u svetu preparati za dijagnostiku i lečenje svega što je vezano za onkološke bolesti… – kaže ministar.

Kada će sputnjik lajt i nazalna vakcina biti u Srbiji

Popović ističe da će Srbija “veoma brzo” dobiti vakcinu sutnjik lajt, za nekoliko nedelja, te da će naša zemlja biti prva koja će registrovati tu vakcinu.

– Govorimo o prvih milion vakcina koje će građani Srbije moći da koriste kao najefikasniju vakcinu, kao treću, buster vakcinu i time ćemo podići zdravstveni potencijal – kaže Popović.

Dodaje da smo sa ruskim partnerima na Institutu Torlak proizveli 1,5 miliona vakcina sputnjik V.

– Do kraja godine proizvešćemo četiri miliona vakcina – navodi Popović.

Kaže da se nadaju da će nazalna vakcina protiv koronavirusa, u Srbiji početi da se proizvodi u drugoj polovini sledeće godine.

– Rusi kreću u proizvodnju negde u maju-junu. To je običan sprej, koji se daje kao prilikom prehlade. Tako će se davati sputnjik V vakcina. Siguran sam da ćemo uspeti do jula-avgusta sledeće godine da započnemo i tu proizvodnju na Institutu Torlak – zaključuje Nenad Popović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here