Tanjug

Cena stanova u novogradnji u Kragujevcu kreće se od 1.300 do 1.700 evra po kvadratu, što je u proseku, u odnosu na prošlu godinu, skuplje za oko 280 evra po kvadratu.

U Šapcu se cena kreće u rasponu od 1.300 do 1.500 evra za stanove u staroj gradnji, a za novogradnju je potrebno izdvojiti 1.800 evra plus PDV, dok je situacija u Čačku nešto drugačija, pa su cene stanova u blagom opadanju i za staru gradnju potrebno je izdvojiti do 1.000 evra po kvadratu, a za novu između 1.250 i 1.400 evra plus PDV.

U Kragujevcu se najviše prodaju manji stanovi od 30 do 40 kvadrata, dok stanove od 60 i 70 kvadrata kupuju mladi bračni parovi, koji su u velikom broju zaposleni u zdravstvu i IT sektoru.

Prema rečima predstavnika agencija za nekretnine, u Kragujevcu poslednih godina ima sve više kupaca i iz drugih gradova, ali i iz inostranstva.

Stanove u novogradnji u Kragujevcu kupuju i Beograđani, ali i naši ljudi koji žive i rade u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Interesantno je da su stanove u Kragujevcu pazarili i kupci iz Amerike, Kine i Rusije.

Cenu kvadrata, kako kažu agenti za prodaju nekretnina, najviše diktira povećana potražnja.

Prema rečima Branislava Šoškića, agenta za prodaju nekretnina, iznos koji su kupci spremni da plate u kešu za kupovinu stana u Kragujevcu je maksimalno 60 hiljada evra, dok se skuplji stanovi kupuju na kredit.

Ipak, zbog nepovoljnih uslova koje banke nude za stambene kredite i visokih kamata, kupci se radije odlučuju da keširaju novac za stanove do 40 kvadrata.

Potražnja za starom gradnjom je nešto manja, ali su i tu cene više u odnosu na prošlu godinu za oko 200 evra i kreću se od 900 do 1.200 evra po kvadratu.

U Šapcu je od početka godine otvoreno desetine gradilišta na kojima niču nove zgrade.

Cena kvadrata kreće se od 1.300 do 1500 evra za manje stanove u staroj gradnji, dok je za novogradnju potrebno izdvojiti 1.800 evra plus PDV, rekao je za Tanjug Aleksandar Mitrović iz Agencije za nekretnine “Tim” Šabac.

Samo u Ulici Kralja Milana završavaju se tri zgrade.

Investitor Stefan Jadranović kaže za Tanjug da završavaju četiri zgrade i da je u planu izgradnja još 200 stanova u narednih godinu dana.

To su takozvane “pametne zgrade” u kojima se daljinski upravlja uređajima, a cena je 1.800 evra plus PDV.

Kupci su uglavnom naši građani koji žive i rade u inostranstvu, potvrđuje Jadranović.

Činjenica je, navodi Aleksandar Mitrović, da je prodaja nekretnina preko kredita zastala jer su visoke kamatne stope, pa, kako ističe, ovi kupci čekaju da se tržište stabilizuje.

Što se tiče cena, saglasni su da neće biti pada na tržištu nekretnina jer ono prati cenu materijala i radne snage.

Situacija u Čačku je dosta slična, pa se tako poslednjih godina grad Čačak pretvorio u veliko gradilište na kojem se u ovom trenutku zida više od deset stambenih višespratnica.

Marko Brkić odlučio je da napusti rodno Arilje i da dom za svoju porodicu stvara u Čačku, a glavna stavka na tom putu upravo je kupovina stana.

“Supruga i ja već neke dve godine pratimo ponudu stanova što na nekim fejsbuk stranicama, što na nekim stranicama gde proizvođači izlažu stanove. To više nije ni nešto novo da su cene stanova skočile poslednje dve, tri godine, ona cena stanova koja je nekad važila za novu gradnju, trenutno je stara gradnja premašila tu cenu. Bukvalno se cene kreću pa do čak i 1.700 eura. Pre neki dan sam gledao stan od oko 52 kvadrata tu u centru Čačka, stara gradnja je u pitanju, cena je bila oko 1.350 evra po kvadratnom metru plus PDV”, rekao je Marko Brkić, kupac stana.

Iz agencije za nekretnine kažu da cena stanova zaista jeste u blagom opadanju, ali i da tome nikako ne doprinosi potražnja, koja je još velika.

“Cene nekretnina su u nekom blagom opadanju u odnosu na prošlu godinu, polovni stanovi idu negde do 1.000 evra po kvadratu, a novi negde od 1.250 do 1.400 plus PDV. U principu se više traži stara gradnja, ustvari najviše se traži gradnja koja je stara do deset godina, za to imamo najveću tražnju i naravno tražnja manjih, ne toliko velikih stanova do 50 kvadrata”, rekla je Biljana Kićanović iz agencije za nekretnine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here