pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cene nafte porasle su danas na najviši nivo od marta.

Rast je podržan padom zaliha u SAD, smanjenjem ponude pod vođstvom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), i oporavkom potražnje usled popuštanja mera ograničenja kretanja uvedenih zbog koronavirusa.

Severnomorska nafta “brent” za isporuke u julu ojačala je za 54 centa ili 1,5 odsto, na 36,29 dolara po barelu, u 10.15 časova po srednjoevropskom vremenu.

Američka “laka” nafta WTI je poskupela za 67 centi ili 2,0 procenta, na 34,16 dolara, izveštava Rojters.

Ovo je najviši nivo cena za oba tipa nafte od 11. marta.

Cene “crnog zlata” su u 2020. imale sliazni trend, pri čemu je “brent”, koji predstavlja globalnu reference na tržištu nafte, u aprilu dotakao 21-godišnji minimum ispod 16 dolara za barel, usled sunovrata tražnje.

S povećanjem potrošnje goriva i znacima da je problem preveleike ponude stavljen pod kontrolu, cena “brenta” se od tada udvostručila.

Jedan od poslednjih signala o smanjenju prekomerne ponude, predstavlja podatak o padu američkih zaliha nafte za pet miliona barela prošle nedelje, dok su analitičari očekivali porast.

Uravnoteženju ponude je doprineo i sporazum OPEK-a, Rusije i drugih velikih proizvođača izvan naftnog kartela o režanju proizvodnje za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, počev od 1. maja.

Ova alijansa, nazvana OPEK+, do sada je u maju smanjila isporuke nafte za oko šest miliona barela dnevno, prema podacima kompanijama koje prate kretanja na ovom tržištu, što ukazuje na snažno poštivanje sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here