Pixabay
Ilustracija

Mere zatvaranja u Viktoriji i Melburnu su završene i život polako počinje da se normalizuje. Ponovo će “živnuti” i tržište nekretnina, a kako pokazuje istraživanje specijalizovanog sajta “Domain”, ovo je idealan trenutak za one koji žele da se presele u centar Melburna da iznajme stan pod uslovima povoljnijim nego ikad.

Rente za stanove u Doklendsu, naselju u samom centu grada, kao i u uvek traženom Karltonu, pale su značajno poslednjih meseci. Ovi delovi Melburna su bili izuzetno popularni među inostranim studentima, kojih sada nema u Australiji, pa su i cene najma stanova u ovim gradskim četvrtima niže i za 24,5 odsto u odnosu na jun prošle godine.

Nešto manji pad zakupnina zabeležen je za kuće u ovim predgrađima, ali su iznosi i ovih renti otišle dole i do 20 odsto za proteklih godinu dana.

To je bio razlog da su mnogi zakupci potražili bolje stanove i opet uspevaju da uštede i do 150 dolara nedeljno na renti.

Agenti za nekretnine smatraju da u skorije vreme ne treba očekivati vraćanje cena na nekadašnji nivo, a svakako ne pre otvaranja međunarodnih granica Australije. Prema njihovim rečima, nekada su stanove u centru grada i okolnim predgrađima bukvalno iznajmljivali preko noći, a danas ti stanovi idu za 30 do 35 odsto slabije.

U momentu kada su se domaći studenti, početkom godine, vratili u centar, cene su za nijansu porasle, ali su se vrlo brzo i zaustavile.

Za razliku od stanova u centru grada, kuće u mestima na obali, koja imaju plaže, kao što su Englsi i Barvon Heds, vrlo su tražene i cene su otišle gore za 27 do 31 odsto za godinu dana.

Agenti za nekretnine u ovom delu Viktorije kažu da ih ne čudi skok cena kuća, jer kao prvo, nema ih dovoljno u ponudi, a sa svakim novim zaključavanjem Melburna raste interesovanje za iznajmljivanje kuća u mestima na okeanu.

U ostatku regionalne Viktorije rente nisu toliko otišle gore, ali podaci sajta “Domain” pokazuju da su rente u nekim regionalnim gradovima otišle gore oko 20 odsto za 12 meseci.

I dok se Melburnžani sve više sele u regionalnu Viktoriju, zbog skoka najma kuća mnogi zakupci u manjim gradovima više nisu u mogućnosti to da priušte i moraju da napuste stanove ili kuće koje su do tog momenta iznajmljivali.

Vlasnici nekretnina, s druge strane, odlučuju se da kuće i stanove koje su do sada iznajmljivali samo za odmor, počnu da daju u trajni zakup, kako bi iskoristili najnoviji skok rente i zaradili.

I pored toga, nema dovoljno nekretnina za iznajmljivanje. U 14 regionalnih gradova došlo je do skoka cena, pokazuje istraživanje “Domaina”, s tim da prednjače zakupnine u Alpskom regionu, sa rastom od 21,4 odsto.

Nešto manji skok su zabeležile rente u regionima La Trob, u Morvelu i Traralgonu, koje su otišle gore za 19,7 odsto i iznose u proseku 365 dolara nedeljno. Na primer, u Vangarati je srednja cena najma kuće viša za 18,8 odsto u poslednjih godinu dana i iznosi 380 dolara nedeljno.

Ovakva masovna poskupljenja su dovela do toga da se mnogi dosadašnji stanivnici ovih gradića sele u Melburn, kako bi uspeli da nađu nešto povoljnije za iznajmljivanje.

Pored toga, nagli rast prodaje nekretnina u regionalnoj Viktoriji doveo je do skoka cena rente za 17,6 odsto od marta prošle godine. Kupljene nekretnine mnogi vlasnici su povukli sa tržišta iznajmljivanja, što je takođe uticalo na skok rente.

Rad na daljinu diktira cene
Mogućnost rada na daljinu, koja je postala sve učestalija u proteklih godinu dana, stvorila je prostor mnogim građanima Melburna da napuste grad i odu u region, bilo da kupuju ili iznajmljuju nekretnine.
Tako je Bendigo, grad na sat i po vožnje od Melburna, zabeležio skok rente za 11,8 odsto, što je 40 dolara više nedeljno, što je srednju cenu podiglo na 380 dolara sedmično.

Tabela I

Najveći pad rente u Melburnu – stanovi

Predgrađe Srednja cena rente Pad za godinu dana
Doklends $400 -24,5%
Melburn CBD $380 -24%
Karlton $340 -22,7%
Sautbenk $408 -21,6%
Meklaud $238 -20,8%
Zapadni Melburn $380 -20,8%
Severni Melburn $360 -20.0%
Albert Park $400 -16,7%
Južni Melburn $420 16%
Južna Jara $400 -14,9%

Izvor: “Domain” – Izveštaj o zakupu, junski kvartal 2021

Tabela II

Najveći skok rente u regionalnoj Viktoriji

Region Nedeljna renta Skok za 12 meseci
Alpajn $425 21,%
La Trob $365 19,7%
Vangarata $380 18,8%
Južni Gipslend $355 18,3%
Bas obala $410 17,1%
Velington $350 16,7%
Stratbogi $360 16,1%
Korangamajt $330 12,8%
Obala surfera $560 12%
Bendigo $380 11,8%

Izvor: Domain – Izveštaj o zakupu, junski kvartal 2021

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here