pixabay.com

Srbiju očekuju pritisci veći nego za vreme Trampa, jer on nije bio na liniji američke politike iz perioda pre njegovog dolaska na vlast. Nemci su, pak, uvek ostajali dosledni toj staroj, evroatlantskoj politici koja podrazumeva centralizaciju BiH i pokušaj nametanja nezavisnosti Kosova Srbiji, a sada će imati i podršku Bajdenove administracije.

Ovako istoričar Dragomir Anđelković komentariše izjavu predsednika Aleksandra Vučića da je “pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena sa različitim pritiscima sa svih strana, pre svega po pitanju Kosova i Metohije”.

Prema njegovim rečima, bivši američki predsednik bio je prilično ravnodušan prema Balkanu.

– On politiku administracije koja mu je prethodila nije odbacio, ali nije na njoj ni insistirao. Nemci, sa druge strane, za razliku od Amerikanaca, nemaju dovoljno mehanizama da vrše pritisak na Srbiju po pitanju Kosova i centralizacije Bosne i Hercegovine, pa dolazak nove Bajdenove administracije verovatno znači da će SAD sinhronizovano raditi sa Nemačkom i podržati je u tim namerama – kaže Anđelković.

Pitanje je – šta Zapad može?

Druga strana medalje je, dodaje Anđelković za Sputnjik, šta oni zaista mogu.

– Mislim da je prošlo vreme kada su mogli vojno da nam prete i da nam uvode neke formalne sankcije. Svet se ipak izmenio, a Rusija i Kina su danas mnogo moćnije i pariraju Americi na mnogim poljima, od ekonomije do geopolitike. Tako da je prostor za pritiske manji, ali ipak ne treba isključiti mogućnost da nam obustave određene investicije ili povuku neke kompanije koje već rade kod nas – ocenjuje on.

Povodom odnosa Srbije i Kosova, Anđelković kaže da su ti odnosi bili loši ko god da je u Prištini bio na vlasti, jer kosovska strana nije bila spremna na pregovore ili realan dogovor.

– Oni su iščekivali taj pritisak sa Zapada koji bi trebalo da slomi Srbiju i da Beograd prihvati te njihove maksimalističke zahteve. Sada kada je došao Kurti koji je i retorički agresivniji od drugih, i kada je u Americi došao Bajden, ne treba očekivati nikakvu kooperativnost od strane Prištine, Imaćemo tu potpuno napete odnose u narednom periodu – zaključuje Anđelković.

2 KOMENTARA

  1. Dali je Srbija slepa kod ociju, dali je moguce da nevidi ko su najveci neprijatelji, i mi tvrdoglavo pokusavamo po svaku cenu da udjemo u EU, mazda nam Hrvatska nije dovoljan primer kako je biti na dnu dna u EU, a zamislite Srbiju, kako je zovu “mala Rusija” gde bi bilo dno samo mozemo zamisliti kada imas neprijatelje sa svih strana, ako se dok je vreme ne opredelimo na PRAVU stranu necemo postojati.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime