Freepik
Ilustracija

Savezni ministar zdravlja Greg Hant koji je najavio početak imunizacije dece od pet do 12 godina, izašao je s podatkom da će se tri miliona vakcina distribuirati uoči početka školske godine, kako bi se omogućilo da ih 2,3 miliona mališana, koji ispunjavaju uslove, prvi dobiju.

Oni će se na ovaj način, kako stoji u saopštenju, pridružiti deci uzrasta od 12 do 15 godina, koja ubrzano pristupaju vakcinaciji, kao deo uspešnog australijskog programa.

U ovom trenutku, više od 91 odsto kvalifikovane populacije do sada je potpuno vakcinisano, a tri miliona građana je primilo treću dozu.

Australija je takođe, naglašava se u saopštenju ministra Hanta, jedna od prvih zemalja koja je počela da vakciniše decu protiv kovida. Do sada je 73 odsto najmlađih, uzrasta od 12 do 15 godina, potpuno vakcinisano, a blizu 80 odsto je primilo jednu dozu.

Međutim, šta se dešava ukoliko roditelji ili staratelji odbiju da vakcinišu svoju decu?

Pre kovida, roditelji su birali da vakcinišu svoje naslednike iz više razloga. Ovo je uključivalo osećaj društvene odgovornosti, veru u zaštitnu medicinsku korist i bezbednost vakcina, i verovatno finansijski podsticaj, vođen politikom “nema vakcinacije, nema isplata dečijih dodataka“.

Međutim, za pojedine i dalje ostaje barijera za pravovremenu vakcinaciju. Kod jednih postoje bolesti u detinjstvu, a drugima su klinike predaleko.

Postoje i oni koji smatraju da cepivo ima neprihvatljive (neželjene) efekte ili da je imunizacija neefikasna u prevenciji bolesti.

Manjina roditelja, kako izveštavaju Ozi mediji, veruje da se to odnosi na vakcine protiv kovida.

Smatra se da će s uvođenjem vakcine porasti i sporovi među roditeljima. Ako se roditelji ne slažu oko vakcinacije, ono što se dalje dešava delimično zavisi od uzrasta i zrelosti mališana.

Na primer, obično se smatra da tinejdžeri od 16 godina i više imaju sposobnost da sami daju saglasnost, tako da stariji maloletnik može sam da odluči da primi cepivo.

Kada je reč o deci od 12 do 15 godina, zdrastveni radnici ipak vole da vide saglasnost roditelja pre nego što ih vakcinišu.

Za decu mlađu od 12 godina, roditelj ili staratelj treba da daju saglasnost, jer se smatra da nisu sposobna za to. Međutim, u Australiji nije potrebna pismena saglasnost za imunizaciju.
Kada se roditelji ne slažu oko toga da li da vakcinišu svoje dete, vakcinacija će biti odložena sve dok ne pristanu ili dete odraste, pa da sopstveni pristanak.

U tom slučaju se preporučuje da posreduje treća, neutralna strana, kao što je lekar opšte prakse ili specijalizovana služba za imunizaciju. Ako se roditelji ni tada ne usaglase, odlazak na sud može da bude poslednje rešenje.

Za sada, vakcinacija dece u Australiji nije obavezna.
Odobren samo Fajzer

Fajzer vakcina za decu uzrasta od pet do 11 godina biće distribuirana dobavljačima u različitim pakovanjima od cepiva za osobe starije od 12 godina. Imaće narandžasti poklopac, umesto sivih ili ljubičastih bočica s poklopcem.

Kao i kod drugih starosnih grupa, ova vakcina se daje u dve doze u razmaku od najmanje osam nedelja. Do danas, ovo je jedina odobrena vakcina za upotrebu u ovoj starosnoj grupi.

Moderna čeka odobrenje

TGA trenutno procenjuje aplikaciju Moderne za njenu vakcinu protiv kovida koja će se koristiti u Australiji za decu uzrasta od šest do 11 godina.

Vlada već ima ugovore o snabdevanju kako bi je učinila dostupnom ako je odobri TGA i preporuči ATAGI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here