EPA/Nicolas Lambert
Miro Cerar

Slovenački šef diplomatije Miro Cerar izjavio je da je stav Slovenije o uključivanju u Šengen jasno i da Hrvatska mora poštovati vladavinu prava i onemogućavati ilegalne migracije.

– Slovenija u vezi hrvatskog uključivanja u Šengen ima jasne stavove – načelno podržavamo uključenje, ali ako Hrvatska ispuni sve uslove, to jest da osigura bezbednost granice i suzbije ilegalne migracije – rekao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani posle razgovora sa holandskim ministrom inostranih poslova Stefom Blokom.
Prema njegovim rečima, Hrvatska bi morala poštovati i međunarodno pravo, prenosi Hina.
Govoreći o stanju na Zapadnom Balkanu i njegovom priključivanju evroatlantskim integracijama, Cerar je kazao da je stav Slovenije da se te države integrišu u Evropsku uniju i da bi što pre poziv na pregovore o članstvu trebalo da dobiju Severna Makedonija i Albanija.
Slovenačka strana već je u više navrata povezala pitanje hrvatskog ulaska u šengenski prostor sa poštovanjem arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije, koju je Hrvatska odbacila, uz već ranije izraženu ocenu o kontaminiranosti procesa arbitraže do koje je došlo sa slovenačke strane.
Hrvatska smatra da je pitanje granica bilateralno i da dve strane treba zajednički da ga reše.

1 COMMENT

  1. Da se je Sloveniju pitalo Hrvatska nikada ne bi ušla u EU, zbog toga se ne će niti pitati kod ulaska u shengen…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here