Čerčil nagovarao Trumana da sruši Kremlj

0

Čerčil je bio veliki istoričar ratovanja. Svedočio je o poslednjem velikom napadu konjice u Prvom svetskom ratu i zalagao se za razvoj tenkova
 

U zapisu agenta FBI-ja piše da je Čerčil tražio od republikanskog senatora Stajlsa Bridžesa da uveri predsednika Trumana u pokretanje nuklearnog napada koji bi izbrisao Kremlj s lica zemlje, čime bi Sovjetski Savez postao "jako jednostavan problem" za rešavanje.

 

Supersila, na čijem je čelu u to vreme bio Staljin, ne bi se mogla suprotstaviti takvom napadu jer je SSSR uspešno testirao nuklearnu bombu tek 1949. godine.

 

– Čerčil je utvrdio da će SSSR, ukoliko ih SAD ne napadne, to učiniti za dve do tri godine kada i sama razvije nuklearno oružje, što će dovesti do propasti civilizacije ili njenog nazadovanja – stoji u spisu.

 

Iako su Ujedinjeno Kraljevstvo i SSSR bili saveznici tokom Drugog svetskog rata, Čerčil je bio jedan od prvih koji je prepoznao opasnost koju ta supersila predstavlja. Tako je 1946. održao slavni govor u Fultonu kada je rekao da se nad Evropom "nadvila gvozdena zavesa" misleći na Staljinov uticaj na istočni deo kontinenta.

 

Ovi spisi objavljeni su u novoj knjizi nagrađivanog novinara Tomasa Majera "Njhen Lions Roar: The Churchills And The Kenneddys" koja će će se sledećeg meseca pojaviti u prodaji.

 

– Čerčil je bio veliki istoričar ratovanja. Svedočio je o poslednjem velikom napadu konjice u Prvom svetskom ratu i zalagao se za razvoj tenkova. Smatram kako je nuklearni napad video kao još jedan napredak u konvencionalnom ratovanju sve dok nije shvatio razornost nuklearnog oružja – izjavio je ovim povodom Majer.
Kada je 1951. ponovo došao na vlast, Čerčil više nije spominjao mogućnost nuklearnog napada na SSSR. Možda zbog toga što su Sovjeti tada već imali atomsku bombu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here