PID/Ingo Pertramer
Jirgen Černohorski

Bečki Srbi pružaju značajan doprinos društvenom, ekonomskim i kulturnom životu Beča, ističe član vlade pokrajine i grada Beča zadužen za obrazovanje, integraciju, omladinu i javnu administraciju Jirgen Černohorski.

Černohorski, u izjavi za Vesti, naglašava da je razvoj glavnog grada Austrije neodvojiv i nezamisliv bez doprinosa srpske zajednice, koja je i najveća grupa Bečlija stranog porekla.

On ističe da Srbi rade u bečkoj administraciji, lekari su u bolnicama, preduzetnici u gastronomiji, zaposleni u supermarketima ili rukovode nekim od najznačajnijih kulturnih institucija, poput Bečke opere.

– Beč može biti ponosan na doprinos Srba, od gastronomije preko građevinarstva, pa sve do nauke ili kulture – rekao je Černohorski.

Kada je reč o oblastima u kojima je srpska zajednica najaktivnija, Černohorski kaže da brojna, pre svega, kulturna i sportska udruženja, daju vredan doprinos šarolikosti grada.

Ne zaboravlja da pomene i poznate “bečke Srbe”, kao što su muzičarka Jelena Popržan, književnica Barbi Marković, profesorka i pijanistkinja Nataša Veljković ili fudbaler Marko Arnautović…

Posebno ističe da su Srbi poznati po gastronomskim lokalima i priznaje da je fan srpske kuhinje i da ga raduje što se “gastronomska scena” dobro razvija.

– Posebno me, kao političara, raduje da imamo sve više političara srpskog porekla u opštinama i u gradu – rekao je Černohorski.

Upitan zašto je srpska zajednica prepoznata kao faktor u političkoj kampanji SPO, tvrdi da njegova stranka brine o svim ljudima koji u Beču žive, bez obzira odakle dolaze, na njihovu starost ili delatnost.

– Meni je važno da mi, Bečlije, svi koji živimo u Beču, ne dopuštamo da nas dele. Zalažemo se za saradnju i grad u kojem svi imaju jednake šanse i mogućnosti da vode dobar život – podvukao je Černohorski.

Na pitanje zašto bi Bečlije srpskog porekla, sa pravom glasa, na bečkim izborima 11. oktobra, trebalo da ukažu poverenje SPO, kaže da je sa tom strankom i aktuelnim gradonačelnikom Mihaelom Ludvigom “budućnost grada u najboljim rukama”.

– Priuštivi stanovi, bolje obrazovanje sa besplatnim celodnevnim školama i rasprostranjenom brigom o deci, moderno i visoko kvalifikovano zdravstvo za sve – svet to postoji, jer je SPO vodeća stvarajuća stranka u Beču, koja se zalaže za društvo u kojem svi imaju jednake mogućnosti, a svima se odaje priznanje na njihovom ličnom doprinosu – zaključio je Černohorski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here