EPA/Martin Divisek
Predsednička kandidatkinja Danuše Nerudova

Česi danas i sutra biraju novog predsednika, a tri kandidata se izdvajaju kao favoriti za prolazak u drugi krug, pokazuju ankete.

Favoriti za prolazak u drugi krug predsedničkih izbora su penzionisani general Petr Pavel, koji je službovao na visokim položajima u NATO, bivši premijer Andrej Babiš i profesorka ekonomije Danuše Nerudova, navodi Rojters.

Tri favorita na predsedničkim izborima

Česi predsednika biraju među osam kandidata, a nijedan od njih, prema istraživanjima, ne može da osvoji 50 odsto glasova, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu glasanja koje se završava u subotu.

STEM je u nedelju 8. januara objavio rezultate ankete rađene prvih dana Nove godine, a prema njima, Andrej Babiš bi u prvom izbornom krugu osvojio 27,9 odsto glasova, general Petr Pavel 26,7, dok bi na trećem mestu bila Danuše Nerudova sa 24,4 odsto glasova.

Istraživanje STEMA, ali i druge ankete, pokazuju da bi u drugom krugu, koji će se održati od 27. do 28. januara, Babiš osvojio 10 do 20 odsto glasova manje od protivkandidata.

Vetar u leđa za “češkog Orbana”?

General Petr Pavel bio je, inače šef vojnog komiteta NATO, a prethodno i načelnik Generalštaba češke armije.

General Petr Pavel,

Babiš (68) sa svojom strankom ANO, koja je trenutno u opoziciji, nastoji da na predsedničkoj funkciji zameni svog saveznika Miloša Zemana kome u martu ističe drugi mandat. Češki sud oslobodio je u ponedeljak bivšeg premijera optužbi za prevaru povezanu sa subvencijama EU, poboljšavajući izglede na uspeh ovog milijardera.

Babiš je u posebno dobrim odnosima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji mu je čestitao oslobađanje od optužbi i savetovao da “nastavi borbu”. Babiš je u utorak posetio francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi pokazao svoje šire veze u Evropi.

Viktor Orban i Andrej Babiš

Pavel je, sa druge strane, tokom kampanje distancirao od Orbana, a takođe je doveo u pitanje članstvo Češke u Višegradskoj grupi, koja pored Mađarske uključuje Poljsku i Slovačku.

Danuše Nerudova (44) je treća po anketama i bila bi prva žena na toj funkciji. Ona, kao i Pavel zalaže se za prelazak na evro, po zanimanju je ekonomista, profesor univerziteta, a bila je i rektorka Mendel univerziteta u Brnu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here