Česi najveći proizvođači automobila u Evropi

0

Tu titulu preuzela je od susedne Slovačke, u kojoj je proizvodnja pala za petinu, na 463.000 vozila, objavio je slovački dnevnik "Pravda". U Slovačkoj je najviše smanjena produkcija u bratislavskoj fabrici nemačkog koncerna "Folksvagen" – za polovinu. Sa proizvodnih traka sišlo je nepunih 106.000 vozila, najmanje od 1997. godine.

 

Najveći deo češke produkcije činila su putnička vozila – 970.000, što je povećanje za 3,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Proizvodnja putničkih automobila u Češkoj je za poslednjih pet godina više nego udvostručena, a rasla je i u poslednje dve krizne godine. Znatno su joj pomogle antikrizne mere uvedene 2009. godine u nizu evropskih zemalja.

Udruženje češke autoindustrije za ovu godinu predviđa obim proizvodnje sličan prošlogodišnjem i smatra da neće biti premašena granica od milion proizvedenih vozila.

U celoj Evropi je, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), proizvodnja putničkih automobila prošle godine opala za 13 odsto, na 13,4 miliona vozila, što je najniži nivo u 14 godina. Ukupna proizvodnja motornih vozila u Evropi smanjena je za 17 procenata, na 15,2 miliona.

Najveći proizvođač motornih vozila u Evropskoj uniji ostala je Nemačka, gde je produkcija smanjena za 14 odsto, na 5,2 miliona vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here