Policija i bezbednosne službe spremaju vanredne pojačane mere bezbednosti u strahu da na fudbalskoj utakmici reprezentacija Češka – tzv. Kosovo, 14. novembra u Plzenju, bude političkih izgreda, pa na stadion neće biti pušteni navijači domaćeg tima s drugim zastavama osim češkom, a zabranjeni su transparenti i odeća sa nacionalističkim porukama.

 

– Pratimo rizike vezane za moguću zloupotrebu utakmice za manifestaciju vlastitih političkih ciljeva – potvrdio je za Lidove novini izvor iz obaveštajnih službi Češke.

On je dodao da je utakmica fudbalskih reprezentacija Kosova i Češke označena kao manifestacija vanrednog rizika.

I policija i obaveštajne službe, kao i Fudbalski savez Češke, plaše se da bi na utakmici mogli da se pojave politički transparenti sa porukama poput “Kosovo je Srbija” ili srpske zastave, za šta bi češku reprezentaciju mogla da kazni UEFA, a boje se i izgreda čeških huligana i tvrdog jezgra navijača koji u raznim prilikama obično izražavali političku podršku Srbiji po pitanju Kosova.

– Bezbednosne mere su intenzivnije i izuzetne. Međutim, ne želimo niti možemo da budemo konkretniji – kazao je češkom listu portparol Fudbalskog saveza Petr Šedivi.

Fudbalski savez i češka reprezentaciju već su sredinom oktobra iznenada odlučili da ne dopuste uobičajenu prodaju ulaznica na internetu, gde mogu samo da se rezervišu uz broj lične karte koje mogu da se podignu na stadionu na dan utakmice.

Predsednik Češke Miloš Zeman saopštio je tokom posete Beogradu od 10. do 12. septembra da će predložiti da Češka povuče priznanje Kosova zato što je to, kako je rekao, zemlja koju vode ratni zločinci. Vlada Češke je 2008. godine priznala Kosovo iako je donji dom parlamenta usvojio rezoluciju sa zahtevom vladi da to ne čini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here