Češka i Slovačka protiv dodatnih sankcija Rusiji

0

Dosadašnje sankcije nisu promenile stav Rusije: Ruski predsednik Vladimir Putin
 

”Dali smo sebi unapred pravo da se ne složimo sa nekim delovima predloga (Evropske komisije o novim sankcijama) ukoliko budemo smatrali da Evropa ne bi trebalo da ide u tom pravcu", kazao je češkim novinarima na samitu predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka.

 

Češki premijer kazao je da će u sredu njegova vlada analizirati kakve posledice bi novi paket sankcija ostavio na češku privredu.

"Tada će biti jasno sa kojim od njih možemo da se složimo a sa kojima ne", rekao je Sobotka i dodao da duboko sumnja da zaoštravanje sankcija može da doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini a da su prema daljim sankcijama suzdržane i druge zemlje kao Austrija, Mađarska i Slovačka.

 

"Zvanično sam na samitu EU kazao da ako budu predložene nove sankcije, u ime Vlade Slovačke uzimam sebi pravo da odbijem one koje bi nanele štetu slovačkim nacionalnim interesima", kazao je po završetku samita i slovački premijer Robert Fico.

 

Slovački premijer rekao je da će koordinirati stav prema novim sankcijama sa češkim premijerom Sobotkom.

 

"Nema smisla uvoditi nove sankcije ukoliko ne znamo da li su sadašnje ispunile svoju svrhu. Izgleda da dosadašnje sankcije uopšte nisu promenile stav Rusije. Upravo suprotno. A dalje sankcije mogu još da pogoršaju bezbednosnu situaciju u Ukrajini", upozorio je Fico.

 

Slovački premijer naglasio je takođe da o sukobu u Ukrajini i potezima Evrope prema Kremlju želi da odlučuje na osnovu kompletne i objektivne slike onoga šta se dešava u Ukrajini a da iako poštuje predsednika Ukrajine Petra Porošenka ne veruje mu baš svaku reč.

 

"Gospodin Porošenko predstavio je na samitu svoju sliku onoga šta se dešava u Ukrajini. Nije nam data alternativa niti smo mogli da suočimo njegove sa izjavama nekog drugog", rekao je Fico.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here