pixabay.com

Češka vlada nije promenila svoj stav o pitanju nezavisnosti Kosova, kaže ministar spoljnih poslova te zemlje Tomaš Petriček povodom nedavne izjave predsednika Češke Miloša Zemana koji je najavio da će od te države tražiti da povuče priznanje Kosova.

– Mi smo priznali Kosovo kao nezavisnu državu 2008. godine i trudimo se da razvijemo korektne i pozitivne odnose sa Kosovom. Podržavamo sve države regiona da postanu članice Evropske unije, zato što je to interes za evropsku sigurnosti i stabilnost, ali je to, takođe, i način kako da se reše mnogi lokalni problemi, mnoge regionalne tenzije – kaže Petriček za RSE.

On dodaje da češka vlada podržava dijalog Beograda i Prištine, kako bi se prevazišla prošlost i našao način kako da “žive zajedno u ujedinjenoj Evropi”.

Češki ministar je izrazio nadu i da će u narednim mesecima doći do napretka u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da Češka podržava ulogu EU kao posrednika u ovom procesu.

– U diskusiji sa našim partnerima sa obe strane rekli smo da od njih očekujemo da izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da ugroze dijalog, kao što su restriktivne mere koje su preduzele vlasti Kosova ili nedostatak volje za komuniciranjem sa druge strane – rekao je Petriček.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here