Tanjug/AP
Premijer Češke Petr Fijala

Češki premijer Petr Fijala izjavio je danas da postoji mogućnost da ta zemlja započne sa eksploatacijom litijuma sa svoje teritorije.

Kako navodi Euraktiv, procenjuje se da Češka ima oko tri odsto svetskih resursa litijuma, i da se velika količina nalazi u gradu Činovcu, u blizini nemačke granice.

Dodaje se da stručnjaci smatraju da bi u Činovecu mogla da bude najveća količina litijuma u Evropi.

– Na ivici smo litijumske revolucije, jer će upotreba litijuma značajno porasti, a Evropa će intenzivno podržavati proizvodnju kritičnih sirovina na sopstvenoj teritoriji – rekao je Fijala, prenosi Tanjug.

Litijum, koji se u EU klasifikuje kao kritično važan materijal, ključan je za proizvodnju baterija za električna vozila i tehnologiju obnovljive energije.

– To je šansa za privlačenje novih investitora u region, poboljšanje životnog standarda i otvaranje hiljada radnih mesta. Imamo šansu da stvorimo centar moderne energije i obnovljivih izvora u regionu ranije poznatom po kopanju uglja – rekao je Fijala tokom posete istočnoj nemačkoj saveznoj državi Saksoniji.

On je dodao da je saradnja sa Saksonijom veoma važna, zbog čega je i propisan memorandum o saradnji na strateškim projektima, uključujući rudarenje sirovina kao što je litijum.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here