Češka privreda pritiska predsednika

0

 

Logo čeških industrijalaca

"Tražimo od rukovodstva države da sprovodi takvu međunarodnu politiku koja neće biti na štetu zemlje i poslovanja. Smatramo neophodnim da u odnosima sa partnerima u Evropskoj Uniji Češka pokaže odgovornost i da prihvati Lisabonski sporazum u skladu sa ustavnim poretkom zemlje", pozvao je češki Savez industrije i saobraćaja koji okuplja više od 1.600 firmi.

 

Industrijalci su istovremeno pozvali vladu i političare da poboljšaju imidž Češke u inostranstvu, preneli su češki mediji.

 

Češka je poslednja zemlja članica EU koja nije do kraja sprovela ratifikaciju sporazuma. Da bi taj dokument počeo da važi u celoj Uniji čeka se potpis češkog predsednika.

Predsednik Češke, Vaclav Klaus

Predsednik Klaus tražio je da Češka bude izuzeta iz Povelje o osnovnim pravima, odnosno da bude zaštićena od zahteva Nemaca, proteranih iz te zemlje posle Drugog svetskog rata da im bude vraćena tada oduzeta imovina.

 

 

Uz Klausa je stala i grupa senatora, koja je dokument podnela na razmatranje ustavnom sudu. Da li je "Lisabon" u skladu sa češkim pravom, Ustavni sud će odlučiti samo dva dana pre samita EU, koji počinje 29. oktobra. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here