EPA
Oporavlja se: Ratko Mladić

Majka je bila je sa Ratkom. Zajedno su proslavili njegov 80. rođendan. Poklonila mu je ručni sat i predala kovertu sa pisamcima svih unuka. Svako je dedi nešto napisao, a jedan od njih mu je i nacrtao posebnu čestitku. Toj pažnji svojih unuka se najviše obradovao. Oni su za njega najveći izvor snage. Ali generalu su rođendan čestitali bukvalno sa svih strana sveta: od Amerike do Australije i Rusije. I znani i neznani, mnogo stranaca. Naravno i njegovi saborci, ali i običan narod iz Republike Srpske. Mnogi ga i dalje drže u srcu i mislima. Narod ne samo da nije zaboravio svog generala već mi se čini, kako vreme prolazi, da ta ljubav prema njemu sve više raste.

Ovo za “Vesti” otkriva sin generala Ratka Mladića, Darko.

Objašnjava da je on sa kćerkom bio u poseti ocu pre dve nedelje, a da je Ratko, tradicionalno, rođendan proveo u društvu supruge Bose.

– Od kada je u Hagu, nije bila sa njim samo 2021, kad to nije bilo moguće zbog korone. Sad mu je na poklon odnela ručni sat jer je navikao da ga nosi, a stari se pokvario. Zbog strogih propisa nije mogla da unese ništa od hrane već je ponela još neke knjige koje je ranije tražio – kaže Darko Mladić i dodaje da je bivši načelnik Glavnog štaba VRS zdravstveno mnogo bolje nego jesenas kad su mu se doktori i bukvalno borili za život.

– I dalje je vrlo slab, krhkog zdravlja, ali na sreću više ne leži po ceo dan u krevetu i uz pomoć štapa može da se barem malo kreće. I mnogo je komunikativniji. U jednom trenutku nije imao snage da izgovori ni najprostiju rečenicu, ali hvala Bogu, to se promenilo nabolje, pa možemo da razgovaramo kada pozove. Ipak, suštinski, njegovo zdravstveno stanje je takvo da mu je potrebna stalna pomoć pri svakodnevnim aktivnostima. U Pritvorskoj jedinici Ševeningen je još nekoliko Srba koji mu pomažu, ali nađu mu se i čuvari kada je to potrebno – navodi Darko Mladić.

General Mladić je uhapšen 26. maja 2011. u Lazarevu kod Zrenjanina. Na doživotnu kaznu zatvora osuđen je u Hagu 22. novembra 2017. godine.

Dva datuma

Veliku nedoumicu stvara i činjenica da je prema njegovim dokumentima, general Ratko Mladić napunio 81. godinu. Ipak, Darko kaže da je njegov otac mlađi.

– Moj otac je rođen 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika. Ali, čovek koji je posle rata išao za Foču da bi prijavio svu decu iz sela rođenu tokom Drugog svetskog rata, iz praktičnih razloga sve mališane upisao da su rođeni 1942. da bi zajedno išli u školu. To je bilo vreme kad su đaci peške, po pet-šest kilometara, išli do učinionica i želeo je da se ne razdvajaju, da svi zajedno idu, posebno što je to kraj s mnogo vukova i medveda, a zimi se probija kroz smetove. Tako je i moj otac – ne svojom krivicom, upisan da je rođen godinu dana ranije – otkriva Darko Mladić.