EPA/Justin Lane

Izveštaj američkog Stejt departmenta o Kosovu pravnici smatraju uznemirujućim, jer se, kako navode, u njemu ogledaju vladine intervencije u pravosudnom sistemu, stepen korupcije, nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje.

Kažu da je, pored problema u pravosudnom sistemu, politika ono što utiče na to da pravosudni organi ne budu nezavisni.

Advokat Ardian Bajraktari smatra da je nivo političkog uplitanja u pravosuđe zabrinjavajući. Prema njegovim rečima, izveštaj treba da bude alarm za kosovske institucije kako se isti nalazi ne bi ponavljali.

– Izveštaj je verodostojan i po mom mišljenju prikazuje realnu situaciju u vezi sa pitanjima koja se rešavaju, sa posebnim naglaskom na aspekte kojima smo se lokalno bavili i dali svoje stavove u dosta slučajeva, a sa posebnim akcentom na političke intervencije. Cenim da je izveštaj realan i treba se prema njemu odnositi sa zabrinutošću i po mom mišljenju to je alarm za sve one koji su mu posvećeni – kaže Bajraktari.

Bajraktari je zatražio od političkih aktera da što pre prekinu sa napadima na pravosuđe.

– Političke institucije, politički eksponenti, Vlada i drugi, moraju što pre da prestanu sa etiketiranjem, napadima na pravosudne institucije – rekao je on.

Advokat Jil Zekaj kaže da je ovogodišnji izveštaj isti kao i prošlogodišnji, gde su naglašene intervencije u nezavisnost pravosudnog sistema. Zekaj na uzveštaj gleda sa velikom zabrinutošću zbog činjenice da se situacija nije promenila od prošle godine.

– Ni ovogodišnji izveštaj se nije mnogo promenio u odnosu na prošlogodišnji. Ima mnogo ozbiljnih problema, posebno u kršenju ljudskih prava, u radu pravosuđa, u mešanju Vlade u nepristrasnost i nezavisnost pravosudnog sistema, u vezi sa korupcijom, nasiljem u porodici, rodno zasnovanim nasiljem. To su manje-više tačke koje, u smislu kršenja zakona i kršenja ljudskih prava, identifikuju izveštaji Stejt departmenta, koji ne navodi da je bilo napretka od prošle godine – kaže Zekaj.

On traži od institucija da izveštaj Stejt departmenta shvate ozbiljno i razmisle.

– Izveštaj Stejt departmenta kao i izveštaj o napretku, jeste skeniranje stanja u kojem se Kosovo nalazi u svim sferama, bilo da se radi o kršenju ljudskih prava, kršenju pojedinačnih prava. Vlada i sve druge institucije u kojima je utvrđeno da nema napretka moraju to da shvate ozbiljno – rekao je Zekaj.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA UKRAJINA!!!

  2. На жалост САД никако да признају да су погрешили са бомбардовањем Србије 1999 и НАТО окупацијом Косовоа и Метохије уз препуштање власти привременим албанским институцијама, што је увод у прављење Велике Албаније и скорашњих проблема и у Македонији, Грчкој и Црној Гори (бар по ономе што Курти ради)… Супротно од покајања, САД гура резолуцију о Сребреници како би оправдала нелегално бомбардовање Србије 1999 и активно помаже да се територија јужне српске покрајне прими у Савет Европе… Не, господо, пре или касније мораћете да признате своје грешке и омогућите Србији очување територијалног интегритета и суверенитета.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here