commons.wikimedia/Gerhard Haubold
Tasos

Iako većina zemalja EU ne priznaje Sputnjik V kao uslov ulaska, postoje zemlje u koje ipak možemo da otputujemo iako smo primili rusku vakcinu.

Dozvola ulaska putnicima koji su u potpunosti vakcinisani postala je norma za države širom sveta u pokušaju da se suzbije dalje širenje koronavirusa.

Međutim, pokazalo se da su biti vakcinisan protiv koronavirusa i primiti vakcinu koju određena zemlja prihvata kao validan dokaz imunizacije dva odvojena pitanja. Tako se dešava da neke zemlje priznaju samo određene vakcine, i zato je neophodno pre planiranja putovanja proveriti koje vakcine prihvataju u zemlji koju žele da posetite.

VisaGuie.World je napravila alat koji omogućava da proverite status vakcina u zemljama širom sveta. Na osnovu podataka koje pruža ovaj sistem, ustanovljeno je da desetine zemalja dozvoljavaju ulazak putnicima koji su vakcinisani ruskom vakcinom Sputnjik V.

Međutim, lista zemalja Evropske unije koje prihvataju ovu vakcinu je izuzetno kratka.

Sa primljenom ruskom vakcinom možete da uđete u sledeće zemlje:

1. Kipar

Uz sertifikat o vakcinaciji, neophodno je da popunite propusnicu CyprusFlightPass 48 sati pre leta – https://cyprusflightpass.gov.cy/ koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega se na svaka tri dana rade PCR/Rapid test ukoliko niste vakcinisani.

2. Grčka

Što se tiče potvrde o vakcinaciji, od poslednje doze treba da prođe najmanje 14 dana pre dolasku u Grčku, a uz potvrdu je neophodno da popunite elektronski obrazac prijave Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/#/ najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku.

3. Hrvatska

Važno je da potvrda o vakcinaciji ne bude starija od 365 dana, a od poslednje doze treba da prođe najmanje 14 dana.

4. Slovačka

Treba da imate na umu da što se tiče potvrde o vakcinaciji, treba da prođe najmanje 14 dana od druge doze ili 21 dan, ako se vakcina daje u jednoj dozi

Neophodna je takođe i elektronska registracija pre ulaska na teritoriju Slovačke što možete da učinite preko stranice https://korona.gov.sk/ehranica

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here