Četnici zaustavljeni kod Kraljeva

0

Krenuo, pa hrabro odustao: Bratislav Živković

U koloni je bilo pet vozila, Živkoviću, sa kojim su bila trojica ađutanata, policija je saopštila da ima samo dva izbora: da se mirno vrati nazad ili da bude uhapšen. Posle kraćeg ubeđivanja, Živković i ostalih 11 četnika su odlučili da se vrati za Beograd. Jedna grupa sa Kosova je pokušala da uđe u grad alternativnim putem, ali je zaustavljena i vraćena.

U Petrovoj crkvi nije bilo najavljenog parastosa oslobodiocima Novog Pazara od Turaka, a ni u Novom Pazaru nije bilo masovnijeg okupljanja navijača "torcide" i "ekstrema", niti drugih Bošnjaka koji su najavljivali "odbranu od četnika". Jedna grupa navijača, bez oznaka i transparenata, okupila se pre podne u centru grada gde je kratko, mašući bošnjačkom zastavom, skandirala "Alahu ekber" i "Ovo je Sandžak", a potom su se razišli.

Četnici su danima najavljivali da će 23. oktobra, na dan oslobođenja Novog Pazara od Turaka, doći u ovaj grad da prisustvuju parastosu u Petrovoj crkvi, da potom "prošetaju" gradom i pogledaju mesto gde bi mogli postaviti spomenik generalu Mihajlu Živkoviću koji je 1912. isterao Turke iz Novog Pazara. Prva njihova najava "posete" stigla je dan nakon što su pristalice muftije Zukorlića uniformisane šetale Novim Pazarom. Grupe navijača i neki političari najavljivali su velika okupljanja Bošnjaka i ozbiljan sukob sa četnicima "samo ako kroče u Novi Pazar".

Atmosfera u gradu juče je bila prilično napeta, jer su, kao i ranijih dana, kružile razne glasine, a loša atmosfera podgrevana je sa nekih portala i na Fejsbuk stranicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here