EPA-EFE

Četvoro radnika centra za distribuciju pošiljki nadomak Beča nisu poštovali karantin i nastavili su da rade, iako su bili zaraženi koronavirusom, pa su tako zarazili 158 osoba, tvrde austrijski mediji.

„Sada znamo kako je koronavirus ušao u centre za distribuciju pošte“, naveo je neimenovani izvor u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi bečkom listu „Esterajh“.

Taj izvor je ukazao da su četiri osobe, koje su u Beču pozitivno testirane na koronavirus, ignorisale odluku o karantinu i da su kao eksterna radna snaga nastavili da rade u centru u Hagenbrunu.

To je moguće zato što bečke zdravstvene vlasti i dalje ne kontrolišu karantin na licu mesta, već samo šalju SMS poruku pacijentima, koji na to mogu odgovoriti gde god da se nalaze.

Ukupno je u Austriji do sada bilo 40.000 kontrolnih poseta pacijentima u kućnom karantinu, od čega 26.000 samo u pokrajini Tirol, 9.000 u pokrajini Štajerskoj, a u Beču nije bila nijedna provera karantina uz pomoć policije.

Pokrajinska kriminalistička služba Beča pokrenula je istragu u slučaju ulaska zaraze u centre pošte. Nepoštovanje karantina se tretira kao svesno ugrožavanje ljudi i za to je predviđena kazna do tri godine zatvora. Bečka policija je dobila nalog da proveri da li je više tražilaca azila ignorisalo odluku o karantinu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime