Privatna arhiva
Prof. Dr Željko Budimir

Šta je prvih 25 godina Dejtonskog sporazuma donelo, a šta odnelo? Gde je danas Republika Srpska?

Dr Željko Budimir ocenjuje da se Srpska danas nalazi u neprestanoj političkoj borbi za očuvanje svog političko-teritorijalnog statusa koji je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Bošnjačka intelektualna i politička elita ima veoma opasnu interpretaciju kraja rata u BiH. Oni smatraju da im je oduzeta vojnička pobeda u ratu, i to pokušavaju da promene svih ovih 25 godina. Već su uspostavili proces političke majorizacije u Federaciji BiH nad Hrvatima, a sada to pokušaju da sprovedu uz stranu pomoć i na prostoru cele BiH. Veliki problem za RS jeste taj da je dejtonska BiH poluprotektorat u kome su se važne političke odluke nametale. Politička i pravna rešenja se nameću i danas, što se najbolje vidi kroz rad Ustavnog suda BiH, u čijem se sastavu četvrt veka nakon sporazuma u Dejtona još nalaze strane sudije. U vremenu koje dolaze srpski politički prvaci moraju imati odgovornost i hrabrost da sačuvaju RS, onako kako je definisana u Dejtonu – uveren je Budimir.

Istovremeno, šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović ocenjuje da je Srpska i dalje “iskreni i uporni branilac slova Dejtona”.

– I to nasuprot onima koji se zalažu za nekakav “duh Dejtona” kao da su ga zakopali pa im se povampirio. To zalaganje nije ništa drugo nego trasiranje puta za unitarnu BiH, koje nikad nije bilo niti će je ikad biti. Obratite pažnju, u svakom napadu iz Sarajeva ili od strane visokog predstavnika pominje se Dejtonski sporazum kao da ga Republika Srpska ruši, a ne oni. Čak i kad visoki predstavnik govori o komplikovanom sistemu, uređenju, ne pominje Federaciju BiH u kojoj je deset kantona, deset vlada i deset skupština, sve da bi se pomislio da je i Republika Srpska takva. Najvažnije je: braneći sebe Republika Srpska brani Dejtonski sporazum, a time i BiH, odnosno jedinu moguću Bosnu i Hercegovinu definisanu Opštim okvirnim sporazumom i njegovim Aneksom 4, Ustavom BiH – kategoričan je Cicović.

Sutra – Četvrt veka Mirovnog sporazuma za BiH (5):