EPA/Dennis Brack
Sedište CIA u Lengliju

Nemačka obaveštajna služba (BND) i američka CIA su decenijama špijunirale više stotine zemalja, a među njima je i Austrija, prenose austrijski mediji.

Uz pomoć švajcarske firme za tehnologiju šifrovanja uspeli su da državama prodaju manipulisanu tehnologiju i tako prisluškuju navodno sigurnu komunikaciju.

Nemačka televizija ZDF uz pomoć američkih i švajcarskih medija imala je uvud u do sada neobjavljene dokumente koji obuhvataju operacije BND i CIA u periodu od 1970. do 1993. godine.

“Diplomatska i vojka komunikacija brojnih zemalja Trećeg sveta, ali i evropskih država mogla je biti praćena”, navodi se u toj dokumentaciji, i operacija “Rubikon” se u njoj ocenjuje kao jedan od najuspešnijih obaveštajnih poduhvata u posleratnom periodu.

BND i CIA su od 1970. godine bili vlasnici švajcarske firme “Kripto AG”, koja proizvodi tehniku za navodno bezbednu komunikaciju, a klijenti nisu znali da su dve obaveštajne službe manipulisale proizvod koji je prodavala ova kompanija.

Najveći korisnik manipulisane tehnologije za šifrovanje komunikacije bila je Saudijska Arabija, ali i Iran.

Decenijama su BND I CIA mogli da “prisluškuju” komunikaciju iranskog rukovodstva, tako i za vreme talačke krize u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Dokumenti pokazuju da su BND i CIA veoma rano bili informisani o svrgavanju nekadašnjeg predsednika Čilea Salvadora Alijendea, kao i o kršenju ljudskih prava vojne vlasti u Argentini. Prosleđivanje komunikacije argentinske mornarice su 1982. pomogle Velikoj Britaniji u brzoj pobedi u ratu oko Folklandskih ostrva.

BND nije želeo da se izjasni na upit ZDF o novim saznanjima, a raniji ministar nadležan za obaveštajnu službu Bernd Šmidbauer potvrdio je ovu obaveštajnu operaciju.

– Operacija Rubikon je sigurno doprinela da svet bude bezbedniji – naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here