EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Predsednik Rusije Vladimir Putin

“Vašington post” u novom izveštaju navodi da je CIA ocenila da su ruski predsednik i njegovi pomoćnici upoznati sa ruskim mešanjem u izbore u SAD 2020. godine.

CIA je u avgustu ocenila da su ruski predsednik Putin i njegovi najviši pomoćnici “upoznati i verovatno usmeravaju ruske operacije” čiji je cilj podrivanje demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena na izborima 2020. godine, navodi se u novom izveštaju “Vašington posta”.

“Ocenjujemo da su predsednik Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i verovatno su usmeravali ruske operacije čiji je cilj ocrnjivanje bivšeg američkog potpredsednika, podrška američkom predsedniku i podsticanje javne nesloge uoči američkih izbora u novembru”, navodi se u prvom redu procene, prenosi CNN.

CIA je svoju procenu 31. avgusta sastavila na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI koristeći javne, neklasifikovane i poverljive obaveštajne izvore, piše američki list pozivajući se na dva izvora koji su pregledali dokument.

CIA i Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da daju komentare. CNN je takođe kontaktirao Agenciju za nacionalnu sigurnost i FBI. Agencije su odbile da komentarišu pisanje “Vašington posta”.

Iako su američke obaveštajne službe javno optužile Rusiju za aktivno mešanje u izbore 2020. godine, nastojeći da “ocrne” Bajdenovu kandidaturu za Belu kuću, agencije nisu dale nikakvu procenu Putinove potencijalne umešanosti.

– Ocenjujemo da Rusija koristi niz mera kako bi prvenstveno ocrnila bivšeg potpredsednika Bajdena i ono što vidi kao antiruski “establišment”. To je u skladu sa javnom kritikom Moskve prema njemu kada je bio potpredsednik zbog njegove uloge u politici Obamine administracije prema Ukrajini i podrške Putinovoj opoziciji unutar Rusije – rekao je Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog kontraobaveštajno-bezbednosnog centra u izjavi u avgustu.

SAD su optužile Putina 2017. godine da je usmerio sve napore da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here