Čile: Novi zemljotres – 7,2 Rihtera!

0

Februarski zemljotres u Čileu ostavio je za sobom pravu pustoš
 

 

Još nije poznato da li ima žrtava ova tri zemljotresa, koji je pogodio jednu regiju kraj čileanske obale, i to u vreme inauguracije novog čileanskog predsednika Sebastijana Pinjera, prenosi CNN.

 

Političari hrabri pred silama prirode

"Prema našim informacijama inauguracija je počela za vreme potresa i tada je započeta evakuacija ljudi koji su se nalazili oko glavne zgrade vlade. Ljude su molili da idu na najviše delove, a inauguracija je nastavljena. Potres je trajao oko 45 sekundi", rekao je čileanski predsednik CNN-a Rolando Sančez.

 

Neki od prisutnih lidera zemalja Latinske Amerike čak su imali snage i da se našale – doduše, bolivijski predsednik Evo Morales nakratko je izgledao dezorijentisano, ali je peruanski vođa Alan Garsija Perez primetio kako im je zemljotres “dao priliku da zaplešu“…

Nema opasnosti od cunamija

Pacifički centar za upozorenje na cunamije saopštio je da "se ne očekuje rušilački talas preko okeana", kao i da Havajima ne preti opasnost od cunamija. Međutim, takođe je istaknuto da zemljotresi ovakve snage često stvaraju lokalne cunamije, koji mogu biti opasni u krugu od stotinak kilometara od epicentra zemljotresa. 

 

Da podsetimo, 27. februara Čile je već pogodio razoran zemljotres, a vlasti su tokom ove nedelje saopštile spisak 279 identifikovanih žrtava te prirodne katastrofe. Zvaničnici ipak kažu da je taj broj mnogo veći, jer na spisak nisu stavljene neidentifikovane žrtve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here