Pixabay.com

Od zarastanja rana do umirivanja akni, iskoristite prednosti ovog začina i smirite probleme sa kožom.

Cimet je začin poznat po svojoj kulinarskoj upotrebi i lekovitim prednostima za dobro zdravlje. Međutim, cimet možete koristiti i za probleme vezane za negu kože i samim tim poboljšati njen kvalitet. Svaki deo cimeta, uključujući lišće i korenje, ima neverovatne prednosti za negu kože.

Cimet ima antivirusna, antimikrobna, antifungalna, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Sva ta svojstva, zajedno sa slatkim mirisom, čine ga divnim sastojkom koji možete dodati vašoj svakodnevnoj rutini nege kože. Štaviše, ekstrakti cimeta mogu pomoći u poboljšanju uobičajenih stanja kože i imaju brojne prednosti. To uključuje:

– Zarastanje rana: Studija na životinjama otkrila je da cinamaldehid koji cimer sadrži inhibira rast bakterija u kožnim ranama i ubrzava zarastanje.

– Smiruje bol: Eterično ulje kore cimeta ekstrahovano iz Cinnamomum zeilanicum se obično koristi u ajurvedskoj medicini za smirivanje bolnih zglobova. Deluje kao antiinflamatorno sredstvo. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdila njegova klinička efikasnost.

– Smanjuje akne: Lokalno, gel od cimeta može umiriti blage do umerene akne. Smanjuje broj inflamatornih i neinflamatornih lezija akni i smanjuje druge povezane simptome kao što su crvenilo i višak proizvodnje sebuma. Cimet sadrži eugenol, cinamaldehid i kumarin, koji mogu smanjiti mrlje od akni. Studija je pokazala da korišćenje biljnog sapuna koji sadrži ulje cimeta smanjuje ožiljke od akni i pigmentacije kože.

– Sprečava oštećenja od UV zračenja: Cimet takođe sadrži vitamin C koji štiti kožu od UV oštećenja i preranog starenja.

– Posvetljuje kožu: Cinamaldehid je inhibitor tirozinaze (smanjuje proizvodnju melanina) i može se koristiti kao sredstvo za izbeljivanje kože u kozmetici. Cimet takođe sadrži p-kumarinsku kiselinu, jedinjenje koje se koristi kao sastojak za osvetljavanje kože u kozmetici. Oba agensa mogu pomoći u smanjenju hiperpigmentacije.

– Minimizira bore: Cinamaldehid može povećati proizvodnju kolagena i efikasno smanjiti znake starenja kao što su bore i fine linije. Ekstrakti cejlonskog cimeta takođe mogu stimulisati sintezu kolagena i sprečiti opuštanje kože i bore.

Kako koristiti cimet za negu kože?

Pomešajte kap esencijalnog ulja cimeta sa vazelinom, maslinovim ili kokosovim uljem i koristite ga za vlaženje suvih usana. Možete da nanesete vazelin i prstohvat mlevenog cimeta da tretirate svoje usne.

Pomešajte prstohvat cimeta u prahu sa solju, maslinovim uljem, bademovim uljem i medom i koristite ga kao piling za suvu kožu.

Napravite pastu od kašičice cimeta i tri supene kašike meda i koristite je kao tretman na mestu za lečenje akni. Na taj način takođe možete smanjiti crvenilo i vlažiti kožu.

Pomešajte prstohvat cimeta, gel aloe vere, prstohvat kurkume, sladić u prahu i nanesite kao masku za lice da povećate elastičnost, čvrstinu i hidrataciju kože.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here