EPA-EFE/VALDA KALNINA

Škoti imaju izraženu navijačku kulturu, koju smo na delu videli već u našoj zemlji. Nažalost, škotski navijači ovaj put ne mogu da dođu u Beograd zbog korone, ali iz svoje zemlje šalju lepu poruku.

– Imamo dimenziju kad je škotski fudbal u pitanju, koja nije realna. Škotska je uz Englesku jedna od najstarijih zemalja koje su počele da igraju fudbal, imaju posebnu tradiciju i nivo kultura življenja u Škotskoj, fudbal imaju uz derbi koji ima posebnu dimenziju, sportsku i versku. Kad oni igraju, sve staje u Škotskoj. Počeli su pre 150 godina da igraju fudbal. Imaju kvalitet i vanserijske igrače u Mančesteru i Liverpulu – rekao je nedavno u najavi meča Ljubiša Tumbaković, upravo podsetivši na kulturu i ljubav prema ovom sportu, iako im je reprezentacija uvek bila prosečna i na veliki turnir čekaju još od 1998. godine, kada su otvorili Mundijal protiv Brazila.

Ipak, gde god da su odlazili, Škoti su znali da ostave utisak. Tako su svojevremeno čistili i stadion “Karađorđe” od snega – njih 30 se 2013. godine, uoči kvalifikacine utakmice za Svetsko prvenstvo, priključilo samoinicijativno.

Samo su se pojavili na kapijama stadiona u Novom Sadu, uzeli lopate u ruke i krenuli da čiste sneg koji je u Novom Sadu neprestano padao i doveo u pitanje odigravanje meča.

Sneg je nestao uz pesmu momaka u kiltovima, pojedini su se čak skinuli su se do pasa, iako je temperatura u Novom Sadu bila oko nule.

Pre toga, Škoti su imali lep gest –  njihova navijačka humanitarna organizacija “Tartan armi sanšajn epiel” svako svoje gostovanje obeleži akcijom.

Tartan armija u zemlji gostovanja izabere organizaciju kojoj će donirati novac, pa je te 2013. godine izbor pao na SOS Dečje selo „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici.

Škotski humanitarci su pre utakmice uručili donaciju od 1.500 evra, a sada su rešili da učine isto, iako ne dolaze u Beograd.

Sada je izabrana organizacija Evo Ruka, Udruženje roditelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju iz Zemun Polja.

Ova donacija biće čak 78. za ovu škotsku navijačku grupu, koja će sigurno biti dobrodošla u Srbiju sledeći put kada korona ne bude uništavala ono najlepše u fudbalu.

Srbija i Škotska sastaju se u četvrtak u 20.45, u baražu kvalifikacija za EVRO 2021.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here