Čips ili hrskavi krompir koji je nezaobilazna grickalica na zabavama i druženjima, nastao je na prilično jednostavan način i to zahvaljujući jednom nezadovoljnom gostu u restoranu.

Naime sve se odigralo davne 1853. godine u jednom otmenom restoranu u predgrađu Njujorka. Gospodin koji je naručio krompir kao prilog, bio je nezadovoljan posluženim uz objašnjenje da je predebelo sečen. Kuvar Džordž Kram je prihvatio primedbu i odmah je isekao kriške krompira tanje.

Međutim, gospodin je i dalje bio nezadovoljan. Ovog puta kuvar se naljutio i isekao je krompir na tanke listiće, pa ih bacio na vrelo ulje i dodado dosta soli. Želeo je da se osveti bezobrazno zahtevnom gostu. Shvatio je da krompir tako pripremljen, neće moći da se jede viljuškom.

Nakon što je probao krompir, gospodin zanovetalo bio je prezadovoljan. Toliko, da je poručio još jednu porciju. Ubrzo je čips, koji je tada nosio naziv “saratoga čips”, postao glavno jelo na meniju ovog restorana. Prodavao se po prodavnicama, a kasnije su otvorene otvarene i fabrike koje su ga proizvodile u velikim količinama.

Da li ste znali?

Najviše čipsa na svetu pojede se u Sjedinjenim Američkim Državama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime