Spoji
Članovi i prijatelji SPOJI sa Jovanovićem, Jelenićem i Vujičićem

U organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI, u glavnom gradu Tirola, održano je humanitarno pozorišno veče na kojem je prvi put u dijaspori izvedena predstava “Bedemi ćirilice”.

Ovu predstavu po tekstu Vladimira Đorđevića u režiji Milića Jovanovića, izveli su glumci Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, Predrag Jovanović iz Paraćina u ulozi Ćirila i Aleksandar Jelenić iz Topole u ulozi Metodija. S njima je u Inzbruku gostovao i scenograf Vukašin Vujičić iz Topole.

NAGRAĐENI OVACIJAMA: Predrag Jovanović i Aleksandar Jelenić na sceni

Sav prihod ove pozorišne večeri namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci i najugroženijim slučajevima u Tirolu. Zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna pomoć od 1.310,31 evra.

“Bedemi ćirilice” govore o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i ljudskoj drami na putu ka pismenosti, prosvećenosti, oduhovljenosti i jeziku i pismu koje oplemenjuje narod slovenski. Ovo je pesma, ali i plač o gradnji bedema, na kojima je uzraslo pismo, koje vekovima napaja naše postojanje. Glumci Aleksandar Jelenić i Predrag Jovanović će predstavu uskoro odigrati 50. put, a na premijernom izvođenju u dijaspori, u pozorišnoj sali najstarijeg lovačkog doma u Tirolu “Jegerhajm”, uspeli su, pored istorijske priče o Ćirilu i Metodiju i nastanku ćiriličnog pisma, da prenesu i neverovatnu emociju, koju su osetili čak i oni u publici koji ne razumeju srpski jezik, naši austrijski prijatelji. Briljantno glumačko umeće nagrađeno je na kraju ovacijama više od stotinu prisutnih.

U ulozi domaćina večeri bio je Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI i član Uprave Saveza Srba u Austriji, koji je ujedno u ime svojih saboraca i pozdravio sve prisutne.

– Odlučili smo da priredimo ovo humanitarno pozorišno veče, kao jednu u nizu aktivnosti koje SPOJI organizuje od osnivanja 2009. godine, kada je za cilj između ostalog postavljen rad na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. SPOJI je od tada organizovao nekoliko predavanja i tribina o očuvanju ćirilice i srpskog jezika, obeležavao dan Svetih Ćirila i Metodija, posvetio izdanje časopisa “Spoji!” očuvanju ćirilice i mnogo puta do sada ukazivao na izuzetnu važnost i značaj koji kao narod trebamo da posvetimo očuvanju našeg ćiriličnog pisma, koje je deo našeg jezičkog identiteta. Isticali smo uvek da ćirilicu treba da znamo i koristimo je isto kao i srpski jezik, jer u suprotnom nećemo biti potpuni kao pojedinci i narod gde god se nalazili na kugli zemaljskoj – istakao je Vlajić .

Ova pozorišna predstava je deo projekta SPOJI pod nazivom Dijaspora i matica – spojeni smo jači!, koji je sufinansirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Posle predstave upriličeno je druženje glumaca i publike u prijateljskoj atmosferi.

Poziv na slogu i jedinstvo

Vlajić se u ime Upravnog odbora SPOJI osvrnuo na tešku situaciju koja trenutno vlada u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku, a koja je skoro svima poznata.

On je u ime SPOJI podsetio “da je za svađu uvek potrebno najmanje dve strane, ali da ne treba da iznosimo naše probleme na ulicu ili društvenim mrežama i tako kvarimo sliku o našem narodu i crkvi, pogotovo ne u Austriji i u Inzbruku gde smo dobili velelepni hram kao poklon kako bi ostao i u kojem ćemo se složno i saborno moliti Hristu”.

Naglasio je da nijedna podela ne ide na korist srpskom narodu i našoj Srpskoj pravoslavnoj i Svetosavskoj crkvi. Vlajić je pozvao sve prisutne i srpski narod u Inzbruku, Tirolu i u Austriji da bude složan i da ostane veran svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

APEL NA VERNOST SPC: Vladimir Vlajić

U publici i đaci

U publici su između ostalih bili Renate Dajnhofer, upravnik Jegerhajma i humanitarni radnik u Inzbruku i Tirolu, otac Slobodan Radojčić, novi paroh Srpske pravoslavne crkve u Inzbruku, otac Aleksandar Stolić, novi sveštenik inzbruški pri Vaseljenskoj pravoslavnoj crkvi pod Carigradskom patrijaršijom, predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine Kufštajn, članovi Kulturno-sportskog kluba “Petar Kočić” – Zmijanje iz Figena, đaci veronauke i đaci Prosvjetine škole srpskog jezika u Tirolu, sponzori koji podržavaju akcije SPOJI.

Predstavu gledali i Austrijanci

1 COMMENT

  1. Ако је ћирилица наш бедем зашто је онда не користите? Не постоји никаква техничка препрека за то.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here