B. Đorđević
Prvi čas: Đaci i učiteljica Marija Aleksić u učionici u Crkvi Sveti Sava

Dopunska škola na srpskom jeziku, u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije počela je ponovo u Berlinu, sa razgranatom mrežom odeljenja po čitavom gradu. Nastavu će i dalje, sa puno energije i entuzijazma voditi učiteljice Mirjana Stefanović i Marija Aleksić. Proteklog vikenda, u Crkvi Svetog Save na Vedingu je posle liturgije koju su služili vladika Grigorije, starešina crkve protojerej stavrofor Radomir Kolundžić i đakon Predrag Janković, održan moleban za učenike. U okviru nastave koja se nedeljom održava u ovoj crkvi već više godina veronauku uspešno predaje veroučiteljica Radmila ilovanović.

Vladika Grigorije je u besedi naglasio da molitve mogu da budu blagotvorne i kada je u pitanju savladavanje školskog gradiva. Kako kaže, nekad to ide teško, a nekad brzo i jednostavno, pa je molitva uvek dobrodošla.

Vladika Grigorije đacima delio naforu

Učiteljica Marija Aleksić je i ovoga puta imala iscrpne informacije, o planovima za nastupajuću školsku godinu:

– Radimo po posebnom programu Ministarstva prosvete, koji se realizuje u dijaspori. Za ovu godinu planiramo da organizujemo više gostovanja predstava za decu u Berlinu, kao što je, ponovo, nastup Dejana Aleksića, ovoga puta sa predstavom “Božić Bata”. Zatim, u planu je i literarno veče mlade književnice, Jelene Angelovski, koja je i nastavnica  sprke škole u Švajcarskoj. On će predstaviti svoj roman “Mika”. koji se  bavi kompleksnim odrastanjem naše dece u inostranstvu. Taj život nosi različite izazove, dok ih zavičaj uvek čeka raširenih ruku i tamo su uvek dobrodošli.

Protojerej stavrofor Radomir Kolundžić pričestio učenike

Naša sagvornia ističe da je interesovanje roditelja za upis đaka izvanredno.

– Imamo više od 30 novih učenika, svih razreda. Nastava se održava svakim radnim danom, u različitim delovima grada, a za učenike je to jednom nedeljno. Bilo bi dobro da se roditelji i tokom nedelje više aktiviraju, kako bi se deca priključila bar nekom od ovih odeljenja.

Više učenika bilo je raspoloženo za razgovor. Prva među njima Anastasija Milenković koja u novoj školskoj godini pohađa sedmi razred.

– Potrudiću se da ove godine još bolje naučim ćirilicu, kao i gramatiku. Veoma mi se sviđaju teme koje obrađujemo, pogotovo, kada su u pitanju srpski jezik i književnost. Ovo leto nam je bilo super, bila sam na kampu Mitrovac na Tari, a stigli smo da odemo i dva puta u Grčku na more. Imam još puno drugarica sa kojima se razumem na srpskom. Mlađi brat Luka je već stasao za školu i ide u prvi razred u nemačkoj školi, ali vreme nastave na srpskom on pomaže sveštenicima u oltaru. Dvogodišnja sestra Magdalena nedeljom sa mamom prisustvuje liturgiji.

Magdalena, Luka i Anastasija Milenković

Lana Jaramaz “debituje” u srpskoj školi.

– Danas mi je prvi dan u srpskoj školi, ali na osnovu dosadašnjeg znanja, uspela sam da dobijem mesto u trećem razredu. Srpski sam već dosta naučila od mame, sa kojom kod kuće pričam samo srpski. Srpska škola je za mene nešto novo, ali očekujem da ću dobro naučiti ćirilicu, upoznati puno novih drugarica, i da će nam biti jako zanimljivo. Leto sam provela u Banjaluci, Italiji i Austriji. U Berlinu sam oko četiri godine.

Lana Jaramaz, Milan Mišić, Sara i Sofija Đorđević i Anastasija Milenković

Đoković uz Teslu

Milan Mišić je prve dve godine u srpskoj školi dobro iskoristio i sada će moći lako da nadogradi stečeno znanje:

– Polazim sada u treći razred. Lepo nam prolazi vreme ovde u srpskoj školi, naučio sam da čitam i pišem ćirilicu. Iz istorije smo učili da je naš Nikola Tesla izmislio struju i da je Novak Đoković najbolji teniser na svetu. Sa drugarima koji takođe znaju srpski, družim se i van škole. Leto smo proveli u Beogradu, gde se igram sa dosta drugara, najviše loptom. Inače ovde u Berlinu treniram stoni tenis i to mi dobro ide.

Sara Đorđević je svoje solidno znanje srpskog jezika uspela znatno da dopuni u srpskoj školi, a za to joj ostaje još godinu dana:

– Dugo sam u Berlinu, ali tek sam drugu godinu u srpskoj školi. Prošle godine sam prvi put krenula i to odmah u sedmi razred, a ove godine već u osmi. Do tada sam bila samo u nemačkoj školi, jer je mojim roditeljima bilo važno da se prvo tu prilagodim. Dobro govorim srpski, kojim govorm stalno kući sa mamom i tatom, i mislim da ću bez problema moći da pratim i gradivo za osmi razred. Odlično nam je proteklo leto, koje smo proveli u Lazarevcu, odakle su moji mama i tata, a imamo tamo i dosta društva. Sarina mlađa sestra, Sofija Đorđević takođe se raduje ponovnom polasku u srpsku školu.

U Vukovom zavičaju: Dafina, Nevena, Leona, Nikola i učiteljica Marija

Leto u Tršiću

– Tokom leta, četvoro učenika naše škole, Nikola i Nevena Zelenović, Dafina Omerović i Leonora Radić, učestvovalo je na sedmodnevnom kampu Leto u zavičaju, u Tršiću, u organizaciji Ministarstva prosvete. Bila sam sa njima sve vreme, tako da mi je deo odmora protekao i radno. Projekat Leto u zavičaju će se održavati svake godine do 2030, za našu decu iz čitavog sveta i besplatan je – kaže učiteljica Marija.

Kraj prethodne školske godine: Učiteljica Mirjana sa đacima u školi u Lankvicu

Plan Dopunske nastave

PUNKTOVI NA KOJIMA NASTAVU REALIZUJE MARIJA ALEKSIĆ

Utorak 14.30- 17.30
Mascha-Kaleko-Grundschule, Königstr. 32, 12105 Berlin

Sreda (u popodnevnim časovima)
Onlajn nastava za učenike koji žive van Berlina

Subota 12.00 -13. 00
KUD Zlatni opanak, Kopenhagenerstr. 35-37, 13407 Berlin

Nedelja 9.30 – 11.00 (mlađa i srednja grupa) i 11.00 – 13.00 (starija grupa)
Crkva Sveti Sava, Ruppinerstr. 28, 13355 Berlin (Wedding)

Nedelja 14.00 – 15.45 (mlađa grupa) i 15.45 – 18.15 (srednja i starija grupa)
Srpsko-nemačka zajednica Mladost, Askanierring 155, 13585 Berlin (Spandau)

PUNKTOVI NA KOJIMA NASTAVU REALIZUJE MIRJANA STEFANOVIĆ

Utorak 15.00 – 18.00
Beethoven Gymnasium, Barbarastr. 9, 12249 Berlin (Lankwitz)

Sreda 15.00 – 18.00
Löcknitz Grundschule, Berchtesgadenerstr. 10/11, 10779 Berlin

Petak 15.00 -18.00
Lily Braun Gymnasium, Münsingerstr. 2, 13579 Berlin

Sva deca uzrasta od šest do 14 godina, koja žele da uče srpski jezik, upoznaju srpsku tradiciju, kulturu, i steknu osnovna znanja iz nacionalne istorije i geografije mogu da budu deo Dopunske nastave na srpskom jeziku u Berlinu. Nastava se organizuje jednom nedeljno pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Srbije i za sve učenike je besplatna. Za više informacija zainteresivani mogu da pišu na mejl: srpskadopunskaskola@gmail.com, ili se obratite nastavnicama: Marija Aleksić, Tel: 0157 7854 1949; marijaaleksic393@yahoo.com. Mirjana Stefanović,Tel: 0157 8316 8631; mira.stefanovic54@googlemail.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here