Grupa Albanaca nasilno je 28. novembra, na Dan zastave, nacionalni praznik Albanije, upala u Crkva Svetog Mihaila u selu Rakinica kod Podujevu, koja je u registru spomenika kulture Srbije. Poznata je i kao Lazareva crkva, jer se veruje da je u njoj, nakon Kosovskog boja, prenoćilo telo kneza Lazara. Albanski portali su preneli da je crkva “prešla u nadležnost Albanske nacionalne pravoslavne crkve Sveti Kozmaj” iz Elbasana i da će se ubuduće zvati Fan Noli.

– Ovaj istorijski datum treba pamtiti mnogo vekova, jer je u opštini Podujevo osnovana Albanska nacionalna crkva Fan Noli – navodi se u tekstu uz fotografije na kojima su čelnici te opštine sa zastavama Albanije i sveštenikom u sredini.

Otimanje baštine

U oštrom reagovanju Eparhija raško-prizrenska ističe da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC. Ovo krivično delo je, kažu, još jedno u nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine SPC, odnosno “albanizaciju” ili “kosovarizaciju”.

– Na proces kulturne aproprijacije naše baštine ukazujemo godinama. Najnoviji slučaj je to potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuć način. Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama ili sa pojedincima koji deluju uz veću ili manju podršku tih institucija – kažu u eparhiji.

Podsećaju da je Rakinica nekada bila srpsko selo, ali su se poslednje srpske porodice iselile posle srpsko-turskog rata 1878. godine…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here