Evropska unija je zbog većeg priliva migranata pojačala pritisak na Srbiju da se što hitnije uskladi sa viznim režimom EU, a kako se čulo, u slučaju nesaradnje nije isključena mogućnost ukidanja viznih olakšica građanima Srbije za zemlje šengenskog prostora.

U Briselu kažu da imaju obećanje Srbije da će se uskladiti sa Briselom. Odudaraju, mada nešto manje i vizne politike drugih zemalja Zapadnog Balkana kao što su Albanija i Crna Gora, pa je Komesarka za unutrašnje poslove EU Ilva Johanson najavila da će tokom nedelje u razgovorima sa predstavnicima balkanskih država insistrirati još snažnije na rešenju.

Partnerima na Zapadnom Balkanu će se kako je rekla, obratiti da bi u najkraćem roku svi obezbedili usklađenost viznih politika sa EU.

– Očekujem da će i Srbija i drugi u regionu sarađivati i uskladiti se sa viznom politikom EU. Pokretanje suspenzije bezviznog režima nije isključeno kao opcija, ali nadam se, pre svega, dobroj saradnji – poručila je Johansonova koja smatra da treba bolje da se zaštite spoljne granice kao i da se bolje sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana, oko vraćanja migranata i borbe protiv šverca.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”