Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su neki pokušali pre odluke Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope o članstvu tzv. Kosova da sve završe, ali je to sprečeno zahvaljujući intervenciji dve zemlje. Istakao je da ta borba država traje i biće nastavljena.

– Pozicija nam je u nekim stvarima bolja, u nekim teža. Treba nam jedinstvo i da budemo što stabilniji i čvršći. Pred nama su ne laki dani i po pitanju odluka o članstvu Prištine u SE, UN, pritisaka iz regiona, Evrope i sveta, ali zemlja mora da se razvija i ide napred – kazao je Vučić.

Komplikovani maj

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će država uraditi sve da zaštiti nacionalne interese i da će vladini timovi koordinirati dalje aktivnosti kako bi se sprečio prijem Prištine u SE, kao i donošenje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

– Verujem da ćemo uraditi sve što je do nas, da zaštitimo naše nacionalne državne interese. To je obaveza svih nas, bez obzira na to da li je vlada u tehničkom mandatu i da li će u narednih dve, tri nedelje biti izabrana nova vlada – rekao je Vučević.

Ovaj mesec, ali i maj, prema njegovim rečima, mogu dodatno da zakomplikuju i uslože geopolitički položaj Srbije.

– Nadam se ipak da ćemo kao narod biti sabrani oko zajedničke ideje da sačuvamo Srbiju kao slobodnu, nezavisnu i kao demokratsku državu – istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, ozbiljni i politički zreli narodi se saberu i okupe oko države, zastave, grba i himne kad je najteže.

– Na nama je da čuvamo državu i da uradimo sve što možemo da uspemo u tome – poručio je Vučević u izjavi novinarima.

Vučević je rekao da Vučića brzo posle Pariza čeka put za Njujork.

– Idemo da se borimo. Ljudi moraju da razumeju da su to ozbiljne stvari za nas i veoma komplikovane – rekao je Vučević.