Beograd je Spasovdanskom litijom centralnim beogradskim ulicama tradicionalno obeležio krsnu slavu Spasovdan. Litija sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje je krenula od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, a veliki broj građana predvodio je patrijarh Porfirije, dok je Časni krst nosio najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save Nikolaj Stanić iz Dervente.

– Danas je dan spasenja, slave i radosti i praznik našeg večnog spasenja – rekao je patrijarh na Spasovdanskoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

Komplikovana vremena

On je naveo da je događaj kada je spasitelj naš gospodin Isus Hrist jednom za svagda premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane oca nebeskog na mesto koje toj prirodi ljudskoj pripada. Ukazao da to znaju i naši sveti Nemanjići, koji su najveće svetinje i zadužbine posvetili Spasovdanu.

– Dobro nam došao sveti naš Oče Justine, u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan. Svi se mi neizmerno radujemo – kazao je Porfirije.

Današnja vremena, ukazao je on, nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je on živeo. I danas, kako je naveo, tvoja blagovest, reč jednako ima snagu i značaj i na isti način kao nekada zvuči i danas, i jednako je lek na ranu ludsku žednu istine, pravde i Boga.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here