Obnova poverenja, slogan je ovogodišnjeg svetskog foruma u Davosu koji se zbog ratnih žarišta odigrava u osetljivom trenutku za planetu, pa bi, sudeći po tom nazivu, tokom skupa u prvi plan umesto ekonomije mogla da izbije politika.

Među skoro svim važnim svetskim liderima koji stižu u čuveno švajcarsko skijalište je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će na marginama foruma imati niz sastanaka, ali i onaj najavljeni sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Prihvatljivo rešenje

Da li duvaju neki novi vetrovi, tek pre tih razgovora se čuo predlog Evropske komisije da se Srbima na KiM koji imaju srpske pasoše omogući da putuju u EU bez viza i tako “dopuniti stupanje na snagu bezviznog režima za nosioce kosovskih pasoša” nakon što bude usvojen u Evropskom parlamentu i Savetu EU. Pre najavljenih razgovora sa Aleksandrom Vučićem, Lajčak je pozitivno ocenio neke pomake u dijalogu Beograda i Prištine. Ta ocena Lajčaka je predsedniku Instituta za promociju vladavine prava Veljku Rakiću znak da će na odvojenim sastancima sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, u Davosu biti nastavljen rad na iznalaženju prihvatljivog rešenja za obe strane.

– Lajčak je pre neki dan pohvalio skorašnje odluke da se dogovorimo oko tablica, tako da će se nastaviti u tom smeru da se dođe do jednog konačnog prihvatljivog rešenja za obe strane – rekao je Rakić.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here