Predsednik Francuske Emanuel Makron priredio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svečani doček u Jelisejskoj palati u Parizu, gde su razgovarali tet a tet, a Vučić je, dan kasnije, razgovore koji su trajali više od tri sata ocenio kao veoma dobre.

Čovek od reči

– Srećan sam što smo mogli otvoreno da razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu i postigli dogovore i po pitanju kupovine aviona rafal, a potpisivanje ugovora očekujem u naredna dva meseca i uz prisustvo Makrona – rekao je Vučić posle poslovnog Saveta Francuska – Srbija koji je takođe ocenio kao značajan.

Mnogi, kako je rekao, francuski investitori su zainteresovani za EXPO 2027, a ušlo se i u detalje povodom izložbe.

– Mi sa specijalizovanim kompanijama razgovaramo o letećem taksiju i da obezbedimo punu sigurnost, a da budemo svetsko čudo u tom trenutku – rekao je i dodao da milion stvari mora da se uveže da zemlja ide napred.

Nada se da će do 2026. francuska modna kompanija Luj Viton imati predstavništvo u Beogradu, što je “značajno ekonomski i turistički”.

Vučić i Makron su se pre sastanka obratili medijima. Vučić je izjavio da je Makron uvek hteo da sasluša Srbiju.

– Zahvaljujem što ste uvek mogli da nas slušate, želeli da nas čujete i na velikoj podršci, ne samo na EU putu Srbije, već i što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer znam kako su neki jedva čekali da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom – naveo je Vučić.

Smatra da ima još mnogo oblasti gde će biti produbljena saradnja.

– Čovek ste od reči, verujem vam i volimo Francusku – kaže on.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”