Treći forum Pojas i put u Pekingu otvorio je prostor za realizaciju novih ideja, stvaranje novih partnerstava i produbljivanje saradnje. Najviše pažnje, svakako, privukle su poruke koje su uputili lideri Rusije i Kine. Govoreći pred više od 1.000 delegata iz 130 zemalja, kineski predsednik Si Đinping istakao je da Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama.

NERASKIDIVE VEZE: Vladimir Putin i Si Đinping

“Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se ekonomskoj prinudi i prekidu veza”, rekao je Đinping i obećao veću pristupačnost kineskom tržištu za međunarodne kompanije i nove investicije koja prelaze 100 milijardi dolara za druge ekonomije u razvoju.

Na poslovnom forumu, koji se održava u okviru samita, postignuti su sporazumi u vrednosti od 97,2 milijarde dolara.

Evroazijsko partnerstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da “Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja”. Putin je istakao da je kineska inicijativa “Jedan pojas, jedan put” u skladu sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora.

– Rusija podržava predlog da se formira veliko evroazijsko partnerstvo kao prostor saradnje i interakcije istomišljenika, gde će biti povezani različiti integracioni procesi – naglasio je lider Rusije, rekavši da je integraciona agenda u najširem smislu sastavni deo ruske nacionalne strategije razvoja i jačanja ekonomskog, tehnološkog i finansijskog suvereniteta, modernizacije i proširenja infrastrukture.

– Rusija je, kao najveća zemlja na svetu po teritoriji, od ozbiljnog značaja za sve njene partnere i prijatelje – poručio je Putin.

Od Sibira do Pacifika

Ruski lider je istakao da u evropskom delu zemlje Rusija formira međunarodni koridor Sever-jug koji povezuje ruske luke na Baltiku i Arktiku sa lukama na obali Persijskog zaliva i Indijskog okeana.

“Od našeg severnog grada Murmanska do iranskog Bandara Abasa biće obezbeđena besprekorna železnička komunikacija”, rekao je Putin i napomenuo da Rusija gradi i železničku prugu sa pristupom lukama Severnog ledenog okeana i poluostrva Jamal na severu Krasnojarske teritorije.

“Istovremeno, sa stranim partnerima radimo na izgradnji železničkih pravaca iz Centralnog Sibira u južnom pravcu – prema Kini, Mongoliji, lukama Indijskog i Tihog okeana”, napomenuo je Putin.

On je rekao da svi ovi transportni koridori sa severa na jug, u evropskom delu Rusije, u Sibiru i na istoku, otvaraju mogućnost direktnog povezivanja i integracije Severnog morskog puta sa velikim logističkim čvorištima na jugu evroazijskog kontinenta i obalama Indijskog i Tihog okeana.

Pomoć nerazvijenima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš istakao je potencijal kineske inicijative da pomogne nerazvijena područja, rekavši da projekti treba da budu ekološki održivi, kao i da smanji oslanjanje na fosilna goriva. “Zemljama u razvoju biće potrebna velika podrška za fer tranziciju ka obnovljivim izvorima, uz istovremeno obezbeđivanje pristupačne električne energije za sve”, naveo je Gutereš.

Svetske agencije podsećaju da su kroz inicijativu Kine izgrađene elektrane, putevi, pruge i luke širom sveta, te da je time Peking produbio veze sa Afrikom, Azijom, Južnom Amerikom i Bliskim istokom.

NADA ZA SIROMAŠNE: Antonio Gutereš

Osam mera

Kineski predsednik je najavio osam velikih mera za izgradnju visokokvalitetne saradnje u okviru incijative “Pojas i put”, a vodeće su: višedimenzionalna mreža povezivanja, kroz razvoj visokokvalitetnih redovnih teretnih vozova između Kine i EU, izgradnju novog kopnenog i pomorskog koridora, kao i vazduhoplovnog Puta svile, kao i otvorenu svetsku ekonomiju, ali i pilot zonu saradnje e-trgovine.

Si: “Moj dragi prijatelju”

Domaćin Samita Si Đinping se ruskom lideru obratio rečima: “Poštovani predsedniče Putin, moj stari prijatelju…”, što ukazuje na dobre i čvrste veze ove dve zemlje. On je kazao da Kina i Rusija produbljuju međusobno političko poverenje i održavaju efikasnu stratešku saradnju i podsetio da je sa Putinom od 2013. godine održao 42 sastanka.

Susret sa Vučićem

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je razgovarao nakratko sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“On je zabrinut zbog situacije u njegovom regionu i oko Srbije. Delimo njegovu zabrinutost”, poručio je Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here