Zabrinutost za Zapadni Balkan i najava da će za saradnju Amerike sa Srbijom od ključnog značaja biti odnos srpske vlade prema BiH, obeležile su besedu pred Senatom Kristofera Hila, kandidata za ambasadora SAD u Beogradu, koji je Srbima poznat još iz doba sukoba u SFRJ. Hilove “kategorične izjave”, prema oceni Darka Trifunovića iz Instituta za nacionalnu bezbednost, najavljuju da Srbiju čeka izazovno vreme. Smatra da se SAD spremaju za čišćenje srpskih prostora od ruskog uticaja.

Potrebni su nam saveznici

– U ovom trenutku na međunarodnom planu vidimo da je Rusija pod sve jačim sankcijama. Nemačka odlaskom Angele Merkel pravi zaokret u politici, dok su neki naši oponenti u regionu, saveznici SAD, uveli narativ da je Srbija, produžena ruka Rusije i da zbog izbora te druge strane, treba da bude spremna na posledice. To govori da više nije bitna istina, već priča i percepcija da su Srbi “mali Rusi”, pa deluje da se prvo sprema čišćenje BiH odnosno RS od ruskog uticaja s porukom da je Srbija sledeća na tom spisku – pojašnjava Trifunović za “Vesti”.

Hilovu besedu, ovaj stručnjak za bezbednost čita kao izričitu nameru da se preseku srpske veze sa Rusijom i Kinom. Izazove, prema njegovim rečima, pojačava i činjenica da je Srbija u NATO okruženju. Zbog svega je, smatra on, srpskim institucijama neophodna pomoć političkih saveznika, nauke i dijaspore da ublaži i otupi američku oštricu mača.

– Setimo se kako je Srbija surovo kažnjena agresijom 1999, a onda su joj 2008, kada je Rusiji dala naftu u ruke, SAD i zapadnoevropske zemlje uzvratile priznanjem Kosova. Posledice trpimo i danas, a poručuje nam se, da nas, ako ne napravimo zaokret u takvoj politici, čekaju ozbiljni problemi – mišljenja je naš sagovornik.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u petak 17. decembra naći na kioscima širom Srbije.